NVO Mladiinfo Montenegro organizovala je od 7. do 9. novembra 2020. godine u Nikšiću u hotelu Jugoslavija trening na temu „Istraživačko novinarstvo”. Obuka je posvećena mladima koji imaju želju da postanu novinari istraživači u domenu borbe protiv korupcije, pranja novca i kriminala.

Trening je dio projekta „Raise your voice against irregularities” koji podržava Global Initiative Against Transnational Organized Crime kroz Resilience Fund. Projekat se realizuje od 1. oktobra do kraja 2020. godine.
Predavači drugog treninga su bili novinari – istraživači Marko Vešović i Vladimir Otašević iz redakcije dnevnih novina „Dan” i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA, kao i Milica Žugić, predsjednica NVO Mladiinfo Montenegro. Oni su prenijeli svoja istraživačka iskustva kroz set predavanja i radionica. Treneri su podučili mlade novinare-istraživače o aspektima istraživačkog novinarstva, otvorenim bazama podataka, Zakonu o slobodnom pristupu informacija, osnovama za pisanje istraživačkih priča i vrstama vijesti, kao i usmjerili mlade polaznike prema samostalnom radu u istraživanju i pisanju lokalnih slučajeva i tema u ovoj oblasti.
Glavni cilj projekta je smanjenje nivoa kriminala i korupcije u opštini Nikšić, dok su ciljevi treninga:
– Podizanje znanja mladih novinara o istraživačkom novinarstvu;
– Podizanje svijesti o nepravilnostima u funkcionisanju lokalnih institucija i organizacija u Nikšiću.
Trening je pohađalo desetak mladih koji studiraju novinarstvo ili žele da se time bave, nakon čega će njih šest dobiti priliku da naučeno primijene u praksi kroz istraživanje i pisanje tekstova u oblasti korupcije i kriminala na lokalnom nivou.