Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) izrazili su žaljenje zbog odluke advokata da ne prihvate sporazum i nastave sa obustavom pružanja pravne pomoći. Poručili su da će, ukoliko bude potrebno, koristi mehanizme koje imaju na raspolaganju da odblokiraju pravosudni sistem.

Državni sekretar u MFSS-u, Janko Odović, odgovarajući na pitanja Dana kazao je da su odluku advokata primili juče poslije 15 časova, kada su obaviješteni da se nastavlja štrajk, te da nije prihvaćen predlog o formiranju radne grupe koja bi se bavila analizom i rješavanjem spornih pitanja u vezi sa primjenom Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga na advokatsku djelatnost.
“MFSS izražava žaljenje zbog ovakvog ishoda dosadašnjih pregovora, jer su upravo temeljna analiza i predlozi na osnovnu nje najbolji način da se dođe do obostrano prihvatljivog rješenja i da se odblokira pravni sistem u korist svih građana Crne Gore. U skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, preduzećemo korake radi obezbjeđivanja i očuvanja pravne sigurnosti svih građana Crne Gore. Smatramo da odbijanje u pronalaženju obostranog rješenja vodi do urušavanja pravosudnog sistema, što MFSS, a ni advokati, kao društveno odgovorni, ne smiju da dozvole. MFSS će, ukoliko bude neophodno, u dogovoru sa Vladom koristiti mehanizme koje ima na raspolaganju da odblokira pravosudni sistem”, kazao je Odović.
On je još jednom pozvao advokate da u što kraćem roku, tj. do ponedjeljka, dostave predloge za novu rundu pregovora.
Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić za Dan je kazao je da je plan da i to ministarstvo preduzme sve moguće korake kako bi se našao kompromis i riješila ova situacija.
“Ministarstvo pravde će nastojati da pruži dobre usluge ili da posreduje kako bi se izašlo iz ove neprijatne situacije koja pravi štetu svima. Na šta ćemo naići sada ne znam, a plan je da odredimo tim koji bi razgovarao sa advokatima kako bi se problem što prije riješio, što je u interesu i cjelokupne javnosti”, kazao je Marić.
Izvor: Pobjeda