Akcija za ljudska prava HRA i Centar za građansko obrazovanje CGO danas su pozvali Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i ministra zdravlja Kenana Hrapovića da odmah obezbijede testiranje svih osoba u karantinu i njihovo puštanje u kućnu samoizolaciju do prijema rezultata testa.

U saopštenju, koje potpisuju izvršne direktorke CGO i HRA, Daliborka Uljarević i Tea Gorjanc Prelević, ističe se da će jedino takvo postupanje spriječiti dalju neopravdanu diskriminaciju u odnosu na osobe koje su takođe došle u Crnu Goru iz država sa povećanim obimom zaraze (više od 25 oboljelih na 100.000), a kojima je omogućeno da u Crnu Goru uđu privatnim jahtama i avionima, sa testovima koji nisu stariji od dva dana, ili drugim posebnim dozvolama, bez upućivanja u karantin ili samoizolaciju, kao i u odnosu na one koji su smješteni u samoizolaciju ili su pušteni iz karantina prije isteka roka od 14 dana, a da nijesu čekali rezultate testiranja.
“Na ovu diskriminaciju smo ukazali i kroz primjer sistemskog kršenja prava crnogorskih pomoraca koji trenutno čine najveći broj osoba u karantinu. CGO i HRA ukazuju na neujednačenu, nejasnu i zabrinjavajuću praksu zdravstveno-sanitarnih inspektora da proizvoljno skraćuju pojedinim osobama period boravka u karantinu na manje od 14 dana (“vrijeme maksimalne inkubacije”) koliko je propisano naredbom od 29. maja i kako preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a bez pratećeg obrazloženja”, navodi se u saopštenju.
HRA i CGO su dostavili i primjere takvih rješenja, (uz zatamnjene lične podatke) u kojima inspektori vrijeme inkubacije tj. boravka u karantinu skraćuju na sedam i četiri dana.
“Očigledno je da mjera karantina nije neophodna, kao i da nisu svi jednaki pred zakonom, što govori u prilog zahtjevu da se svi odmah testiraju i puste u samoizolaciju do dobijanja rezultata testa. Imajući u vidu vijest da je Institut za javno zdravlje nabavio dovoljnu količinu testova, apelujemo da se na državnim granicama organizuje testiranje o trošku države (za državljane i rezidente), a uz nadoknadu i za sve ostale, da se rezultati sačekaju u kućnoj izolaciji i da se obustavi zatvaranje ljudi u karantine”, zaključuju Uljarević i Gorjanc Prelević.
Izvor: CdM