Odluka Ustavnog suda kojom se ukida taksa od sedam centi po litru goriva biće objavljena u Službenom listu u naredna dva do tri dana, a najkasnije do petka.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Službenog lista, Momčilo Vujošević, saopštio je Vijestima da će odluka Ustavnog suda biti objavljena u naredna dva do tri dana, iako je zakonski rok za njeno objevljivanje deset dana od dobijanja.

»Odluka će biti objavljena u naredna dva-tri dana, dok pripremimo izdanje, a najkasnije do petka. Dakle, biće objavljena u narednom broju 63«, rekao je Vujošević.

Ustavni sud je, 20 dana nakon donošenja, odluku u ponedjeljak, na kraju radnog vremena, poslao Službenom listu na objavu. Objavljivanjem odluke u Službenom listu prestaće da važi taksa od sedam centi po litru goriva.

Prema informacijama Vijesti, ukoliko Službeni list objavi odluku u četvrtak, nove cijene goriva bi mogle važiti već od petka.

Od početka primjene Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva, za autoput i reprezentativni sport, država prihodovala oko 9,9 miliona EUR. Dnevno je po tom osnovu prihodovano oko 50 hiljada, što je državi, prema gruboj računici, omogućilo da za 20 dana čekanja da se objavi odluka Ustavnog suda, naplati dodatnih oko milion EUR.

Ustavni sud je 14. oktobra proglasio neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Vlada je dopunu Uredbe donijela 16. aprila, koja je počela da važi 21. aprila. Grupa samostalnih poslanika i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) su dva dana kasnije podnijeli predlog za ocjenu ustavnosti, a desetak dana kasnije i Socijalistička narodna partija.