Na godišnjem nivou, Crnu Goru napusti oko 20-ak ljekara kazao je u Jutarnjem programu predstavnik Samostalnog sindikata zdravstva Mihailo Babović. On ističe da najavljeni odlazak 10 ljekara trenutno nije zabrinjavajući, ali da u budućem periodu može napraviti veliki problem zdravstvenom sistemu.

On podsjeća da je pandemija koronavirusa pomogla da se broj zdravstvenih radnika koji napušta zemlju smanji.
“Za Srbiju imam podatak da čak 600 ljekara godišnje napusti zemlju, Makedonija doseže i do 500, BiH 300, u Albaniji imamo 150 na godinšnjem nivou. Odliv ljekara u Hrvatskoj, koja je članica EU, u posljednje tri godine je 524, a sa Kosova preko 400 ljekara”, objašnjava Babović.
On ističe da ljekari odlaze i iz Njemačke u Skandinavske zemlje.
Kazao je da je najavljeni odlazak 10 ljekara iz Crne Gore ne zabrinjava trenutno.
“Najavljeno je da će otići neki ljekari iz Risna, Nikšića, Berana i četiri iz Kliničkog centra. To za sada nije alarmantno, ali bi u budućnosti mogli da napravi veliki problem zdravstvenom sistemu”, istakao je Babović.
Dodaje da su plate najčešći razlog odlaska ljekara.
“Osim toga moramo voditi računa o ljudima kroz prizmu usavršavanja, slati ih na adekvatna doškolovavanja. Obezbijediti im nakon toga adekvatno mjesto”, kazao je on.
Naglašava i da se treba posvetiti i rješavanju stambenih pitanja ljekara.
Ističe da se hiperprodukcijom kadra ne rješava problem, već sistematizacijom i da treba dati primat kvalitetu, a ne kvantitetu.