Startup akademija Elektrotehničkog fakulteta završena je finalnim takmičenjem održanim 3. juna u prostorijama fakulteta, u prisustvu predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duška Bjelice, rektora prof. dr Danila Nikolića, organizatora, mentora, članova žirija i studenata-takmičara, koji su imali priliku da čuju inovativne biznis ideje sedam timova prve generacije. Usljed želje da se ispoštuju preporuke NKT-a, takmičenje je bilo zatvoreno za javnost, uz obezbijeđen link za live stream, preko Facebook stranice Elektrotehničkog fakulteta, a uz podršku kompanije Amplitudo koja je i koorganizator akademije.

Pobjedu i novčanu nagradu u iznosu od 1000 eura osvojio je tim IAMS. Članovi tima su: Slaven Minić, Ivona Vujošević, Aleksandar Miličić i Milica Kovačević, svi sa Elektrotehničkog fakulteta. Mentor prvonagrađenog tima je Ljubo Knežević, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za energetiku. Drugo mjesto, nagrađeno sumom od 500 eura pripalo je timu Orhis. Članovi tima su: Boris Jovanović, Miloš Jelovac, Luka Manojlović, Ognjen Šubarić i Vladimir Đurišić, svi sa Elektrotehničkog fakulteta. Mentor drugoplasiranog tima je dr Đuro Stojanović, koosnivač Uhura Solutions, UK-based AI. eTim je zauzeo treće mjesto i dobio finansijsku podržu u iznosu od 300 eura. Članovi tima su: Velimir Dobrović, Nikolina Mraković, Marko Ukšanović, Miljan Garović i Filip Šarić, svi sa Elektrotehničkog fakulteta. Mentor eTim-a je Branko Mitrović, generalni direktor Telenora Crne Gore.
Na početku finala prisutnima se obratio prof. dr Saša Mujović, dekan Elektrotehničkog fakulteta, koji se zahvalio predsjedniku Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, prof. dr Dušku Bjelici i rektoru prof. dr Danilu Nikoliću za podršku skupu; Telenoru Crna Gora, Elektroprivredi Crne Gore, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, kompaniji Amplitudo i Siemens-u, koji su obezbijedili nagradni fond; mentorima, studentima i prof. dr Vesni Popović-Bugarin za zalaganje i trud koji su uložili kako bi se realizovala četvoromjesečna akademija. On je istakao važnost akademije za startup zajednicu, ali i ekonomiju i visokoobrazovni sistem Crne Gore.
IAMS tim je pobijedio predstavljajući projekat koji na inovativan način spaja ekologiju i 3D štampu. Polazeći od podatka da se u svijetu godišnje proizvede preko 300 miliona tona plastike, od čega je veliki dio za jednokratnu upotrebu, tim je osmislio filament za 3D štampače, koji omogućava reciklažu za potrebe 3D štampe. Na ovaj način grupa mladih ljudi koju čine Slaven Minić, Ivona Vujošević, Aleksandar Miličić i Milica Kovačević, želi da pomogne poboljšanju stanja životne sredine u našoj zemlji ali i da smanji troškove proizvodnje predmeta putem 3D tehnologije.
ORHIS tim je, inspirisan načinom i brzinom života koji vodimo, predstavio automatizovanu pametnu saksiju koja pruža kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke. Njihov proizvod korisniku pruža znanje i pomoć neophodnu za uzgoj. Prateća aplikacija obavlja monitoring i daje informacije o svim važnim parametrima. Tim čine: Boris Jovanović, Miloš Jelovac, Luka Manojlović, Ognjen Šubarić i Vladimir Đurišić
eTIM je ponudio rješenje za problem pronalaženja radnog iskustva studentima po završetku studija i poboljšanje odnosa student – poslodavac. Velimir Dobrović, Nikolina Mraković, Marko Ukšanović, Miljan Garović i Filip Šarić osmilili su aplikaciju koja povezuje studente i poslodavce, u cilju obavljanja (ne)plaćene prakse tokom studija, kao i kratkoročnih ili sezonskih poslova. Na taj način studentima bi se omogućilo da na vrijeme upotpune svoje teorijsko znanje neophodnom praksom, ali i ostvare sopstveni prihod. Sa druge strane, poslodavci bi imali svježu, marljivu radnu snagu, koju mogu da obučavaju za adekvatno obavljanje poslova.
O najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Alison Kemp, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Kyle B. Hatcher, zamjenik šefa političko-ekonomskog odjeljenja američke ambasade u Crnoj Gori, dr Sanja Damjanović, ministarka nauke Crne Gore, prof. dr Saša Mujović, dekan Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta Crne Gore, Igor Noveljić, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Vesna Bracanović, predsjednica odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Ivan Vučinić, glavni menadžer informacionog sektora Crnogorske Komercijalne Banke
Takmičenje predstavlja završnu fazu četvoromjesečne akademije tokom koje su odabrani studenti Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta imali priliku da sarađuju sa mentorima i razrađuju svoje inovativne startup ideje u pravcu pokretanja sopstvenog biznisa. Osim tri nagrađena tima, u takmičenju su učestvovali i timovi: BUSmeUP, ENGINEERS OF NOTHING, GENERATOR, EDI – Emerging Disrupted Innovators).
Ideje koje su prezentovane rezultat su intenzivnog i kontinuiranog rada sa mentorima: Snežana Ivanović (Direktorica Siemens d.o.o. Podgorica), mr Branko Mitrović (Generalni direktor Telenora Crne), Nenad Novović, (Direktor kompanije Amplitudo) Ljubo Knežević (Savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za energetiku), mr Dušan Banović (Direktor sektora za rezidencijalne korisnike T-Mobile Montenegro) i dr Đuro Stojanović, (Koosnivač Uhura Solutions, UK-based AI fintech startup).
Cilj akademije je da se studentima pruži dodatna vrijednost u oblasti startup ekosistema – umijeće pokretanja sopstvenog biznisa i kreiranja novih grana u ekonomiji Crne Gore. Obuka je otpočela u februaru ove godine. Uprkos poteškoćama koje je izazvala pandemija virusa Korona, studenti su pokazali interesovanje da intenzivno rade na razvoju startup ideja, a mentori spremnost da im se nađu na raspolaganju i u punim kapacitetima pomognu da razviju svoje ideje do faze prihvatljive za finale takmičenja.