Usljed povoljne epdemiološke situacije dozvoljava se rad noćnih klubova i diskoteka, omogućavaju se školski izleti i ekskurzije i u zemlji i inostranstvu, naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na konferenciji za medije povodom trenutne epidemiološke situacije u zemlji izazvane pandemijom koronavirusa.

 

Nove mjere važe od 25. marta do 8. aprila.

 

Njima je predviđeno i povećanje broja posjetilaca na sportskim manifestacijama koje se održavaju na otvorenom.

 

“Dozvoljena je popunjenost tribina do dvije trećine od ukupnog broja sjedišta uz poštovanje osnovnih epidemioloških mjera. U zatvorenim sportskim objektima ostaje ograničenje broja posjetilaca do 50 odsto uz po jedno prazno sjedište između gledalaca”, rekao je Galić. epdiemiološke situacije, koja je sve povoljnija, dozvoljava se rad noćnih klubova i diskoteka, omogućavaju se školski izleti i ekskurzije i u zemlji i inostranstvu – naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na konferenciji za medije povodom trenutne epidemiološke situacije u zemlji izazvane pandemijom koronavirusa.

 

Nove mjere važe od 25. marta do 8. aprila.

 

Njima je predviđeno i povećanje broja posjetilaca na sportskim manifestacijama koje se održavaju na otvorenom.

 

“Dozvoljena je popunjenost tribina do dvije trećine od ukupnog broja sjedišta uz poštovanje osnovnih epidemioloških mjera. U zatvorenim sportskim objektima ostaje ograničenje broja posjetilaca do 50 odsto uz po jedno prazno sjedište između gledalaca”, rekao je Galić.

 

Sve ostale mjere, kako je dodao, ostaju na snazi.

 

” Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 42 odsto u odnosu na prethodne dvije sedmice, takođe i broj preminulih u poslednje dvije sedmice je manji za oko 63 odsto”, kazao je Galić.

 

Institut za javno zdravlje će, prema njegovim riječima, kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere.

 

Na pitanje kada će predložiti ukidanje nošenja maski odgovorio je da prate situacije, a da će svakako nakon stabilizovanja epidemiološke situacije razmotriti i taj prijedlog.

 

“Za sada dok još traje sezona respiratornih virusa, imajući u vidu efikasnost nošenja maski u sprečavanju svih respiratornih infekcija, ta mjera ostaje na snazi”, kazao je Galić i dodao da će u narednom periodu razmotriti taj prijedlog.

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović istakla je da je blagom padu broj bolničkih kovid pacijenata.

 

“U odnosu na 51, koliko ih je bilo hospitalizovano 10. marta, danas ih je 46″, navela je ona.

 

U Kliničkom centru Crne Gore je 14 kovid pacijenata, u Opštoj bolnici u Pljevljima 10, dok ih je u barskoj bolnici osam.

 

U opštoj bolnicama u Beranama i Kotoru su hospitalizovana po četiri kovid pacijenta, a u Bijelom Polju i Nikšiću po tri.

 

” U Specijalnoj bolnici Brezovik nema kovid pacijenata”, kazala je Radulović.