neregistrovana vozila, saobraćaj

U cilju sprečavanja i smanjenja učešća u saobraćaju neregistrovanih vozila, a koja su samim tim i tehnički neispravna, odnosno vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole, kao i vozila koja nemaju zakonom propisane registarske tablice na vozilu, Uprava policije – Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja će u saradnji sa „Nacionalni biroom osiguravača Crne Gore“ i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju sprovesti preventivo – represivnu kampanju pojačane kontrole saobraća pod nazivom „Stop za neregistrovana vozila“.

“I pored pojačanih kontorola učesnika u saobraćaju i aktivnosti koje preduzimaju policijski službenici saobraćajne policije, uočeno je i dalje povećanje broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju, čiji vlasnici nijesu registrovali svoje vozilo ili nijesu podnijeli zahtjev za registraciju vozila, u zakonskom propisanom roku”, navode iz policije.
Takođe, ukazuju, određeni broj vozila učestvuje u saobraćaju bez registarskih tablica, odnosno bez propisanog broja registarskih tablica, a nerijetki su slučajevi da su na vozilima istaknute neodgovorajuće registarske tablice koje nije izdao nadležni organ.
Kampanja će biti realizovana u periodu od 17. do 24. decembra 2020. godine na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama na kojima se saobraćaju, ili očekuje povećan broj ovakvih vozila.
Kao što je navedeno, primarni cilj kampanje „Stop za neregistrovana vozila“ je da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na zakonsku obavezu registracije vozila, kao i na posljedice koje mogu nastati upravljanem neregistrovanim i tehnički neispravnim vozilom, kako po vozača, tako i po ostale učesnike u saobraćaju, te da se broj ovakvih vozila, koja su na prvom mjestu nebezbjedna, smanji na našim putevima.
Preventivne aktivnosti kampanje, će se ogledati kroz dijeljenje 15.000 flajera koje je obezbijedio „Nacionalni biro osiguravača Crne Gore“ sa logom i porukom kampanje učesnicima u saobraćaju od strane policijskih službenika saobraćajne policije, kojima se želi vozačima još jednom skrenuti pažnja na važnost upravljanja registrovanim i tehnički ispravnim vozilom i na neophodnost i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se svijest o opasnostima, rizicima i posljedicama neodgovornog ponašanja u drumskom saobraćaju, i na ovaj način podigla na još veći nivo.
Pored naprijed pomenutih mjera i radnji i kontrole prekršaja iz poglavlja „registracija motornih i priključnih vozila“ iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevim, službenici saobraćajne policije će sankcionisati i ostale prekršaje vozača i učesnika u saobraćaju u skladu sa zakonom.
Izvor Cdm