podnijeto 96 prijava

Od početka godine, zaključno sa 7. martom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je podnijeto 96 krivičnih prijava, protiv 141 građanina zbog nepoštovanja zdravstvenih mjera protiv širenja virusa korona, saopštio je državni tužilac i portparol ODT-a u Podgorici, Vukas Radonjić.

U pitanju su, kako je rekao, prijave koje su podnijete od strane Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti u Danilovgradu.
U Jutarnjem programu TVCG podsjetio je da su prošle godine bile znatno rigoroznije sankcije, poput zatvorskih kazni, te plaćanja novčanih iznosa u humanitarne svrhe.
“Imajući u vidu da je kaznena politika suda postala blaža, te da je dominatna sankcija sada mjera upozorenja – uslovna osuda, samim tim je ODT prilagodilo svoju politiku kaznenoj politici sudova, da sada i mi ne insistiranju na zatvorskom kažnjavanju, već da učinioci tih krivičnih djela uplate novčane iznose u humanitarne svrhe ili u korist neke javne ustanove kojoj je to potrebno”, rekao je Radonjić.
Od 141 učinioca koiji je prijavljen, kako je kazao, za sada je pod optužbu stavljen 41, dok su u određenom broju krivičnih predmeta učinioci dužni da plate određene novčane iznose u korist javne ustanove ili humanitarne organizacije.
“Ako to ispuni u roku koji odredi državni tužilac, krivična prijava će biti odbačena”, rekao je Radonjić.
Dominantno se, kako je rekao, u ovoj godini krše mjere Ministarstva zdravlja kojom se zabranjuje građanima napuštanje objekta stanovanja u određenom periodu.
“Dosta često se krši naredba koja zabranjuje rad ugostiteljskih objekta, a kao treća je naredba koja zabranjuje okupljanje u drugim domćinstvima”, istakao je on.