Nakon drugog smrtnog slučaja od virusa gripa tipa AH1N1, poznatijeg kao ,,svinjski grip” iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) upozoravaju da se u narednim nedjeljama može očekivati porast oboljelih.

 

Naime, zaključno sa jučerašnjim danom prisustvo ovog virusa potvrđeno je kod 29 pacijenata.
,,Tokom ove nadzorne nedjelje iz Kliničkog Centra Crne Gore u Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pristigla je jedna prijava smrti od influence. Ovo je drugi registrovani smrtni slučaj u ovoj sezoni, kod koga je dokazano prisustvo virusa gripa tip A. Riječ je o pacijentkinji starosti 50 godina, kod koje je usljed hroničnog oboljenja postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa. Pacijentkinja nije bila vakcinisana protiv gripa”, saopšteno je iz Instituta.

Podsjećaju da je tokom protekle sedmice, u odnosu na nedjelju ranije, zabilježen porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu.
,,Registrovana su 142 oboljela lica, sa incidencijom 23/100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti. Zaključno sa 22. februarom potvrđeno je prisustvo antigena virusa gripa tipa A kod 29 pacijenata. Subtipizacijom je u cirkulaciji dokazano prisustvo virusa gripa A(HlN1)”, kazali su iz Instituta na čijem je čelu dr Boban Mugoša.

Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, kako su pojasnili, u narednim nedjeljama može se očekivati dalji rast broja oboljelih.
,,U cilju sprečavanja širenja bolesti na zdrave osobe, potrebno je pridržavati se opštih preventivnih mjera oboljela osoba ne treba da ide na posao, a dijete u školu ili vrtić, već da ostane kod kuće do prestanka simptoma. Prilikom kijanja i kašljanja potrebno je prekriti usta i nos papirnom maramicom. Održavati higijenu ruku pranjem higijenski ispravnom vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja. U slučaju razvoja teže kliničke slike, javiti se izabranom ljekaru”, poručuju u Institutu.

U cilju preveniranja obolijevanja od gripa u bolnicama, sugeriše se građanstvu da ograniče posjete hospitalizovanim bolesnicima.