Objavljena dva naučno stručna časopisa Defendologija MNE

Iz oblasti naučno – stručnog rada tokom prethodne 2020. godine Defendologija centar postigao je značajne rezultate. Duboko podijeljeno društvo i opaka zarazna bolest odnijela je veliki broj života i privredu bacila na koljena, nanijela značajnu štetu brojnim društvenim subjektima.

Korona je uticala i na rad Dnevnog centra za djecu i porodicu “Defendologija”, pa je propratno usporila rad na iznalaženju trajnog rješenja za rad ovog servisa. Bez obzira na dalju borbu kako nastaviti sa daljim radom članovi/ce organizacije čine sve da rad ne prekidaju i da se nastavi humana misija organizacije. Ove godine više nego ikada obezbijeđeni su velikim brojem paketa humanitarne pomoći u hrani, sredstvima za higijenu, obući i odjeći. Procjenjuje se da je ukupan iznos humanitarne pomoći nešto veći od 30.000 eura.
Iz ove organizacije zahvalni su svim donatorima na nesebičnoj pomoći, zahvalni su čak i onima koji nijesu htjeli ili nijesu mogli pomoći.
Međutim, bez obzira na sve probleme organizacija je u oblasti naučnog rada uspjela da obezbijedi sredstva da se izdaju dva nova broja časopisa “Defendologija MNE”.
Deveti broj časopisa teorijsko- stručnog časopisa za pitanja zaštite, bezbjednosti, odbrane, obrazovanja, sociologije, kriminologije i kriminalistike izašao je u poslednjem tromesečju godine zahvaljujući međunarodnog organizaciji Save the children za Sjeverozapadni Balkan. Časopis je ovog puta bio tematski a obradili su tematiku kojom se na žalost još uvijek sporadično ili skoro niko ne bavi u našoj zemlji. Inače to je drugi broj časopisa koji je obuhvatio jednu od veoma kompleksnih socioloških, kriminoloških pa čak i pedagoških tema.
Deseti broj časopisa “Defendologija MNE” koji je izašao uz podršku Evropskog defendologija centra i nije bio tematskog sadržaja. U desetom broju objavljivani su naučni radovi značajnog broja autora iz zemalja regiona. Tematika je različita što je i cilj časopisa. U novom broju predstavljene su sledeće teme:
Novine u krivičnom zakonodavstvu Srbije, Društvene i pravne kontraverze komunikacije i funkcionisanja BiH, predstavljeni su mehanizmi djelovanja konspirativnih teorija, obrađeni su pojmovi sigurnosti, odbrambenih i vojnih znanosti, prikazani su problemi shodne primjene zakona na koje se poziva Zakon o privrednim prestupima Republike Srbije kao i javno-pravna organizacija i djelatnost unutrašnje kontrole policije u Crnoj Gori – kroz teoriju i prakasu.
U časopisu su se našli i veoma interesantni radovi o opravdanosti Zakona o amnestiji i alternativnih sankcija uslovnog otpusta u Crnoj Gori usled pandemije COVID-19 virusa, geopolitika nekad i sad: Da li važe teorije i danas? Specifičnosti bezbjednosne procjene posjete poglavara Vatikana Srbiji i sociologija mobilnih aplikacija.