Istorijskom institutu UCG , datumi. istorijski

Odlukom Naučnog vijeća Istorijski institut Univerziteta Crne Gore će povodom obilježavanja godišnjice smrti kralja Nikole Petrovića u drugoj polovini godine organizovati izložbu fotografija i dokumenata posvećenu njegovom životu i radu.

Tokom 2021. navršava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Grčke i 310 godina od uspostavljanja političkih veza između Crne Gore i Rusije. Istorijski institut Univerziteta Crne Gore u saradnji sa crnogorskim ambasadama u Atini i Moskvi, kao i ambasadama Republike Grčke i Ruske Federacije u Crnoj Gori će dogovoriti način obilježavanja ovih godišnjica. Grčka je bila među prvim državama koja je nakon Berlinskog kongresa uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom i postavila poslanstvo na Cetinje. Zvanični diplomatski odnosi između Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Grčke trajali su do 1918. godine. Ove godišnjice će se najvjerovatnije obilježiti izdavanjem prigodnih publikacija i organizovanjem tematskih izložbi.
Na sličan način, shodno dogovoru sa ambasadorom Republike Francuske, organizovala bi se i izložba radi obilježavanja godišnjice smrti Napoleona Bonaparte.
O načinima realizacije ovih aktivnosti Istorijski institut će blagovremeno obavjestiti akademsku javnost.