Na inicijativu NVU Putevima predaka, a uz podršku i donaciju EU INFOCENTRA i opštine Nikšić organizovana je ekološka akcija Pošumljavanje Trebjese.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa učestvovala je u akciji pošumljavanja, razgovarala je sa mladim ekolozima i volonterima. Oduševljana prirodom Trebjese obećala je u najskorije vrijeme posjetiti Nikšić i uživati u markiranim stazama za pješačenje rekreaciju i biciklizam.

 

„Naša poruka je jasna: stalo nam je, možemo, i radimo – na nivou EU i kolektivno. Crna Gora je naš partner u ovom poduhvatu. Klimatske promjene su povezane sa zaštitom životne sredine, što je takođe jedna od ključnih oblasti pristupnih pregovora,“ kazala je Popa.

 

Ona je podsjetila da EU pomaže Crnoj Gori da zaštiti svoju životnu sredinu i da je u ovu oblast donirala više od 40 miliona eura u posljednjih 13 godina.

 

Iz razgovora sa NVO sektorom saznala je da se dio te podrške ostvaruje upravo u Nikšiću.

 

“Upoznali smo lokanu upravu, predsjednika Opštine Marka Kovačevića sa našim dosadašnjim radom i dobili obećanje da će inicijative koje organizujemo sa volonterima i sugrađanima biti podržane”, kazala je Ana Petrović Njegoš, direktorica NVU Putevima predaka.

U akciji je učestvoalo više organizacija iz našeg grada:

JPU Dragan Kovačević, Opština Nikšić, Služba zaštite i spašavanja, Alfa centar, Volonteri-Crvenog krsta NK, JU Prva stručna srednja škola, Unified club -Naša škola ekonomska, NVU Snaga mladih, Asocijacija mladih Crne Gore, Biciklistički klub Perun, Fors Montenegro, Turisticka organizacija Nikšić, Nvo Razboritost i Gradsko zelenilo Nikšića.

Pošumljavanje Trebjese