Građani Crne Gore najviše povjerenja imaju u obrazovni sistem, što se uglavnom može pripisati nastavnicima, koji, ipak, kontinurano osjećaju da je njihova pozicija u društvu ugrožena, saopštili su iz nevladinog udruženja (NVU) Prosvjetna zajednica.

Iz tog NVU su povodom 5. oktobra, Međunarodnog dana nastavnika, kazali da crnogorski nastavnici mogu da slave još jednu uspješnu godinu prenošenja znanja.
“Mnogi su još jednu generaciju ispratili u dalje školovanje, a svi smo unaprijedili svoje sposobnosti da predajemo i u učionici, pod maskama i preko različitih aplikacija”, navodi se u saopštenju.
Iz NVU Prosvjetna zajednica poručili su da Crna Gora na evropskom putu mora da uzme u obzir sve evropske vrijednosti i primijeni ih. Prema njihovim riječima, evropska vrijednost je da nastavnici uživaju poseban status u društvu zbog prirode posla kojim se bave.
“Nastavnici u Crnoj Gori su ovog 5. oktobra zarobljeni između prevelikih očekivanja nakon promjene vlasti, sindikata, paralelnih struktura, koji se bave svime osim poboljšanjem uslova rada u učionici”, navodi se u saopštenju.
Iz NVU Prosvjetna zajednica rekli su da se u slučaju nastavnika pojavljuje “statusni paradoks”. Kako su naveli, nastavnici su u mnogim zemljama visoko kvalifikovani i obučeni, posvećeni i daje im se povjerenje. U Crnoj Gori, kako su dodali iz NVU, građani najviše povjerenja imaju u obrazovni sistem, što se uglavnom može pripisati samim nastavnicima.
“Ipak, nastavnici kontinurano osjećaju ugroženost svoje pozicije u društvu i neadekvatno priznanje od strane društva, o čemu NVU Prosvjetna zajednica često javno govori”, kaže se u saopštenju.
Ta situacija, kako su dodali, nije različita u odnosu na mnoge zemlje Evrope i svijeta. Iz NVU Prosvjetna zajednica naveli su da je prosječna neto zarada zaposlenih u obrazovanju u Crnoj Gori u avgustu ove godine iznosila 553 EUR, što je neznatno iznad prosječne neto zarade u državi – 532 EUR. Međutim, kako su kazali, treba imati u vidu i apsolutne cifre i visinu zarade, kao i platežnu moć koju ona omogućava. Iz NVU su rekli da ti podaci uključuju i zaposlene na univerzitetima, kao i upravljački sloj u školama, tako da je prosjek zarade samih nastavnika niži od navedenog.
“Iako u obrazovanju rade isključivo visokoškolci, značajno veće plate u prosjeku imaju zaposleni u sektoru rudarstva, elektroprivrede, finansija, komunikacija, zdravstva i u državnoj upravi”, kaže se u saopštenju.
Neka istraživanja, kako se dodaje, ukazuju na povezanost statusa nastavnika (kao kompleksa ekonomskih, društvenih i kulturoloških faktora) sa uspjehom učenika. Iz NVU Prosvjetna zajednica naveli su da istraživanja ukazuju da je poboljšanje statusa nastavnika složen izazov. Prema njihovim riječima, evidentno je da ulaganje u nauku i obrazovanje, a samim tim i u ljudske resurse, donosi veliku korist za pojedince i društvo u cjelini. Iz NVU su kazali da pojedinci koji posjeduju znanja i vještine predstavljaju vrijedan resurs i doprinose koheziji i razvoju društva.
“Zašto se u Crnoj Gori još dovoljno ne cijeni obrazovanje, ostaje pitanje koje ćemo sebi postavljati i ovog 5. Oktobra”, naveli su iz tog NVU.
Iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore poručili su da su, kao organizacija sa velikim brojem članova sa kojima svakodnevno komuniciraju, spremni za sve izazove koje donosi eventualni proces reforme školstva.
“Takođe, svi članovi su okupljeni oko iste ideje – bolje školstvo i dobri uslovi rada za zaposlene u prosvjeti”, ističe se u saopštenju.
Izvor: Mina