Selo Skakavac nema ni metra asfalta

Nevladino udruženje „Putevima predaka” ponovo je okupilo volontere u akciji čišćenja Park šume Trebjesa. Dvadesetak uglavnom mladih u zaštićenom lokalitetu sakupljali su otpad i uklonili deset polomljenih i starih stabala crnog bora koji su bili uz rekreativnu stazu i predstavljali su opasnost za posjetioce.

“Sakupljeno je oko 200 kilograma smeća, plastike, limenki i staklenih flaša. Novu akciju organizujemo već u petak, 16. aprila, i pozivamo sve volontere i ljubitelje Trebjese da nam se pridruže”, istakla je Ana Petrović Njegoš iz NVU „Putevima predaka”.
Ekološka akcija dio je projekta „Pošumimo Trebjesu” koji realizuju osam mjeseci. Petrović Njegoš je podsjetila da su u tom periodu u Trebjesi posadili oko 4.000 novih stabala, i da iako je projekat pri kraju, namjeravaju da nastave sa aktivnostima kako bi taj lokalitet revitalizovali i sačuvali.
“Krenućemo sa kampanjom „Posadi drvo za zeleni ekološki Nikšić“.
Predstojeći projekat će se sastojati u pošumljavanju Trebjese u južnom i sjevernom dijelu gdje su bili požari. Nadamo se i da ćemo uspjeti da obezbijedimo za dvorišta svake osnovne škole i vrtića u Nikšiću po stablo kedra, lipe i breze. To će zavisiti od donacija pa apelujemo na sugrađane da nas podrže da kupimo te sadnice ili da nam ih doniraju, a mi smo tu i uvijek raspoloženi da donirana stabla posadimo”, istakla je ona.
Cilj svih njihovih aktivnosti je očuvanje Trebjese i animiranje mladih da se uključe u ekološke akcije i okrenu prirodi.
“Prije desetak godina bilo je teško naći nekoga da sa nama uređuje Trebjesu. Projektom smo uspjeli da privučemo i cijele porodice”, kazala je Petrović Njegoš.
Izvor: Dan