vlada crne gore

Savez slijepih Crne Gore u ime osoba potpuno i djelimično oštećenog vida želi da informiše svoje članstvo i ukupnu javnost naše zemlje, da je novi portal Vlade Crne Gore (www.gov.me) u cjelosti dostupan, odnosno pristupačan posjetiocima oštećenog vida, saopšteno je iz Saveza slijepih.

Kako ističu, veoma ih raduje činjenica da su kreatori i donosioci odluka u Vladi Crne Gore prepoznali realne potrebe svih građana i građanki, te da su se ovom prilikom vodili principima univerzalnog dizajna, odnosno pristupačnosti dokumenata i informacija koje se objavljuju na Vladinom portalu svima, pa i građanima potpuno ili djelimično oštećenog vida.
“Inače, napominjemo da je Savez slijepih u proteklom periodu imao veoma konstruktivnu saradnju sa nadležnim Direktoratom Ministarstva na rješavanju tadašnjeg problema pristupačnosti sajtova državne uprave, kao i to da smo u 2020, u zajedničkoj saradnji odradili Monitoring primjene smjernica za kreiranje elektronskih dokumenata u skladu sa standardima e –pristupačnosti, čije preporuke su poslužile izradi Pravilnika o standardu pristupačnosti, ali i aktivno učestvovali u mapiranju problema, u pripremi ovog portala i njegovom testiranju”, dodaju iz Saveza slijepih.
Prema njihovim riječima sve navedeno je primjer jedne dobre prakse, iskustva kroz saradnju koje je zapravo pokazalo da samo uključenost ciljnih grupa može dovesti do adekvatnih i očekivanih rezultata.
“Dalje, elementi pristupačnosti ovog portala su apsolutno ispoštovani, kako za one koji imaju u potpunosti oštećen vid, tako i za osobe djelimično oštećenog vida. Opcija ‘PROČITAJ ME’ koristi sintezu govora koja tekst pretvara u sasvim ljudski, prirodan glas, uz pravilno izgovaranje – akcentovanje pojedinih riječi, odnosno kompletnog teksta”, ističu iz Saveza slijepih.
Navode, da za osobe djelimično oštećenog vida postoji mogućnost da pritiskom na određenu komandu (opciju), ponuđeni tekst uvećaju, umanje, da dobiju jači kontrast i slično.
“Takođe, osobe koje imaju disleksiju, mogu odabrati font slova koji je prilagođen njihovim potrebama, što znači da je Portal Vlade Crne Gore u potpunosti pristupačan svim osobama s invaliditetom, koje su u ovom segmentu apsolutno izjednačene i ravnopravne sa svim ostalim građanima i građankama u našoj zemlji”, saopštili su iz Saveza slijepih.
Dodaju da je važnost traženja, primanja i širenja informacija ovim pozitivnim primjerom prepoznata, a time je omogućena i puna inkluzija osoba s invaliditetom.
“Na kraju, izražavamo nadu i očekivanje da će i ostali relevantni subjekti u našem društvu, slijediti ovaj, veoma pozitivan primjer i kreirati svoje politike, procedure, informacije u skladu sa pozitivno-pravnim normama i principima univerzalnog dizajna, odnosno voditi računa da isti budu lako dostupni i pristupačni svim budućim posjetiocima/korisnicima”, zaključili su iz Saveza slijepih.