Na pres konferenciji predstavljene su nove epidemiološke mjere.

Od petka 23. jula do ponedjeljaka 2. avgusta privremeno se zabranjuje rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i zatvorenom prostoru, kazao je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje.

On je kazao da očekuju da će od 2. avgusta ovi objekti ponovo početi da rade za one koji su vakcinisani prvom dozom ili u potpunosti, imaju negativan PCR test ili potvrdu o preboljenom kovidu u posljednjih 180 dana.

Za boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata će nakon drugog avgusta važiti isti uslov. Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se brzi negativan antigenski test niti test na antitijela.

Muzika je dozvoljena u baštama lokala i hotela do ponoći.

„Ukoliko se nastavi izvođenje unutar objekata i probijanje termina preći ćemo na totalnu obustavu emitovanja muzike“, rekao je Galić.

Cilj mjera je, navodi, povećanje obima vakcinacije.

Direktor Uprave za inspekijske poslove Ilir Harasani kazao je da mjere nisu povoljne za ugostitelje ali da su vođeni politikom da je zdravlje najbitnije.

„Moramo sačuvati sezonu koja je počela i čiji je špic u toku. Avgust je najbitniji i njega moramo sačuvati. Kontrole će se vršiti po novim mjerama. Kontrolisaće se svaka diskoteka, kontrolisaćemo mjere koje su na snazi i preije današnjeg dana. Da li se muzika pušta do 24 časa, ali i mjere distance i nošenja maske radnika u ugostiteljstvu“, rekao je Harasani.

On je kazao da je najteža situacija trenutno u Budvi.

„Tamo će biti sedam dodatnih inspektora koji će vrštiti pojačan nadzor. Imamo i konstruktivan dogovor sa ugostiteljima. To se iskazalo i sinoć i preksinoć gdje su stvarno poštovali mjere koje su bile na snazi“, dodao je on.

Harasani je rekao da se svakom turisti koji je obolio izdaje rješenje o samoizolaciji ali i da svaki od njih ima opciju da ostane u Crnoj Gori ili da se vrati kući.

Odgovarajući na pitanja novinara o najavljenom protestu budvanskih ugostitelja, Galić je kazao da ne zna što je razlog svega toga, jer su mjere usmjerene na okupljanja mlađe populacije u zatvorenom prostoru, a da ugostitelji u velikom obimu mogu da obavljaju svoju djelatnost.

On je kazao da je testiranje na granicama neizvodljivo jer bi dolazilo do velikih zastoja.  – Nigdje u svijetu na kopnenim putevima ne postoji testiranje putnika.

Pojasnio je da se pozitivne osobe zadržavaju u smještajima u kojima se nalaze i da se prate njihovi kontakti.

„Imamo preko 100.000 turista, od kojih je 11.450 testirano. Svega 153 je bilo pozitivno i svi su propraćeni“, kazao je.

Među novozaraženima najviše mladih i nevakcinisanih

Kazao je da će sekvenciranje i slanje uzoraka na novi delta soj biti završeno u toku naredne nedelje i poslato na analizu.
U avgustu će crnogorski kadar iz IJZ biti obučen za sekvenciranje delta soja.