Mladi Nikšića

Univerzitet Crne Gore, odnosno vršilac dužnosti rektora Danilo Nikolić povukao je žalbu koju je ranije Ustavnom sudu u ime Univerziteta podnijela bivša rektorka Radmila Vojvodić, koja je smatrala da je Vlada povrijedila autonomiju Univerziteta u slučaju rješavanja pitanja Visoke medicinske škole u Beranama, saznaje Pobjeda.

Nikolić je, takođe, povukao tužbu koju je Vojvodić u ime UCG ranije dostavila i Upravnom sudu, a u kojoj je osporavala validnost licence koja je izdata Visokoj medicinskoj školi u Beranama.
Iz Univerziteta Crne Gore nijesu potvrdili ove informacije. Nijesu odgovorili na poslata pitanja, ali zato jesu iz Ustavnog suda.
Iz kabineta predsjednika Ustavnog suda saopšteno je da im je 24. oktobra “ovlašćeni punomoćnik (UCG) dostavio prijedlog za povlačenje ustavne žalbe”.
“O njemu će Ustavni sud odlučiti u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu”, kazali su kratko.
Ustavni sud, prema propisima, u ovom slučaju može da obustavi dalji postupak zbog povlačenja žalbe, ali ima, takođe, i mogućnost da sam nastavi postupak ukoliko ocijeni da je to nužno uraditi zbog poštovanja vladavine prava, odnosno zaštite ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom. Smijenjena rektorka Radmila Vojvodić krajem septembra saopštila je da su odlučili da pravdu “potraže pred sudom” zbog odnosa Vlade prema rješavanju pitanja Visoke medicinske škole. Vojvodić je tada bila kategorična da je u ovoj priči povrijeđena autonomija Univerziteta.