mladiNiksica

S dolaskom ljeta pored temperaturnih, stižu i mnoge druge promjene. Topliju garderobu zamjenjujemo laganijom, mijenjamo način ishrane, ali i svakodnevne navike. Tijelo vapi da se oslobodi višeslojne garderobe i dozvoli koži da diše.

Međutim, koža je prva na udaru štetnih uticaja okoline prouzrokovanih toplijim vremenom, pa joj je potreban drugačiji način njege. Zavisno od osobe do osobe, nekome će vjerovatno prijati čitav niz izmjena, dok će drugi površno promijeniti svoje navike.

Sasvim je izvjesno da vremenski uslovi i temperatura utiču na to kako ćemo se ponašati mi, ali i naša koža. Toplije ljetnje temperature signaliziraju da je vrijeme za sezonsko mijenjanje njege kože.

Zato u nastavku izdvajamo za vas neke smjernice koje vam mogu pomoći da što bolje pripremite kožu i njegujete je tokom ljeta.

Zaštita od sunca je obavezna

Kada kažemo “pravilna njega kože tokom ljeta” većina će odmah pomisliti na zaštitu kože od sunca. To u velikoj mjeri i jeste istina. Jer ukoliko njega kože tu zakaže, mogu nastati ozbiljne posljedice.

Čak i kada je jutro i slabije sunce, ljeti je nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom prije izlaska iz kuće obavezna rutina. Pojedini dijelovi tijela su gotovo uvijek izloženi suncu. Tu se najčešće misli na kožu lica, ruku, nogu, stopala.

UVA i UVB zraci negativno utiču i izazivaju fotostarenje. Iritiraju površinski sloj kože, iscrpljuju ga, što ostavlja oštećenja koja prouzrokuju preuranjeno starenje kože.

Svaki tip kože zahtijeva odgovarajući zaštitni faktor. Za osjetljiviju i izuzetno svijetlu kožu dermatolozi preporučuju upotrebu krema SPF 50, dok je za nijansu tamniju kožu pogodan SPF 30. Tako se koža vremenom navikne na efekat sunca, pa će krema sa zaštitnim faktorom 15 biti sasvim dovoljna.

Za zaštitu lica od štetnih UVA i UVB zraka odaberite što veći zaštitni faktor. Vodite računa da odaberete kremu koja je upravo namijenjena za zaštitu lica od sunca. Ne dopustite da vam opekotine pokvare provod na plaži ili izlaske sa prijateljima.

Balsami i labela za usne sa zaštitnim faktorom jedan su od odličnih čuvara osjetljive kože usana.

 

Koža lica je najosjetljivija

Nevažno je koje je doba godine, lice zaslužuje najbolje. Koža lica je tanka i osjetljiva pa tako postaje podložna za sve negativne uticaje spoljašnje sredine. Iako ste do sada uredno vodili higijenu svog lica i pravilo ga njegovali, ljeto je vrijeme da se pravila pooštre.

Topao vetar, čestice prašine i pojačano znojenje mogu prouzrokovati začepljenje pora i dovesti do prave noćne more. Prljavština sadržana u porama udružena sa sebumom idealno je tlo za nastanak akni i bubuljica. Zato je neophodno da ljeti pojačate umivanje lica. Međutim, nemojte koristiti jaka sredstva za čišćenje lica jer mogu izazvati isušivanje kože.

Upotreba tonika ili micelarnih voda može biti odličan način da uklonite nečistoće i hidrirate lice. Topao vazduh i sunčevi zraci isušuju kožu, što dovodi do iritacija, slabljenja kože i gubitka hidratacije. Lagane hidratantne dnevne kreme obavezne su u svakodnevnoj kozmetičkoj rutini. Takođe, i večernji tretman njege lica je bitan. Znajući da koža bolje apsorbuje tokom noći kada se odmara, noćne kreme odlično će nadomjestiti koži izgubljeno tokom dana.

Naočare i šeširi su modni detalji koji odlično rade svoj posao, štite lice. Mada, i pored toga ono je uvijek izloženo suncu. Iako ga namjerno ne izlažete jakim sunčevim zracima, oni zraci koji u hodu padnu na lice mogu izazvati fleke i mrlje.

Vjerovatno ste se susretali do sada sa osobama kojima se tokom ljeta pojavljuju fleke u predelu nausnica, nosa i obraza, ili izražajnije pege. Fleke i mrlje mogu zahvatiti bilo koji dio tijela, ali one na licu su najneprijatnije. Upotreba krema za fleke na licu i hiperpigmentaciju može pomoći u ujednačavanju tena.

Lagana šminka ljeti

Kao i kod načina odjevanja i izbora kozmetike, tako i u načinu šminkanja ljeti dolazi do izmjena. Jaka i teška šminka naporno pada na lice i ostavlja osjećaj napetosti na koži. Tečne pudere je uvijek bolje zamjeniti puderima u kamenu. Još je bolje da ukoliko vam čak i minimalno potamni ten lica, iskoristite situaciju da ga oslobodite nanošenja pudera.

Tokom ljeta koža se pojačano znoji i masti pa veća količina šminke može dovesti do razmazivanja i topljenja, što izgleda neuredno, opterećuje i šteti kožu.

Njega kože tijela za atraktivan izgled

Prije nego što odlučite da pokažete više kože, trebalo bi izvršiti selekciju ljetnje kozmetike. U vašem neseseru ključno mjesto bi trebalo da sadrži krema sa zaštitnim faktorom, a tik uz nju i hidratantno mlijeko za tijelo lagane teksure.

Mlijeka za tijelo koja koristite trebalo bi da se lako razmazuju, a koži da pružaju neophodnu hidrataciju. Perutanje kože u predelu koljena i podlatkica postaće očigledno ukoliko koža postane dehidrirana.

Voda je sastavni dio našeg organizma i same kože, pa nema prečeste upotrebe koja može štetiti. Međutim, situacija je ista kao i u održavanju higijene lica, trudite se da ukoliko se tuširate češće od jednom dnevno, koristite blaže kupke. S obzirom na to da ljekari savjetuju opreznu upotrebu dezodoransa usljed pojačanog znojenja ljeti, tuširanjem ćete se najbolje osloboditi neprijatnog osjećaja i mirisa.

Stopala tek na ljeto dobijaju priliku da izađu iz naporne obuće. Kako su tokom dana izložena većoj koncentraciji prašine, dolazi do zadebljanja i pucanja peta. Koža na petama je tvrda i gruba, pa je neophodno redovno održavanje higijene i hidratacije u toplim kupkama. Takođe, upotreba masnih krema omekšaće kožu i učiniti je elastičnom.

Gotovo da nema žene koja ne voli preplanuli ten. Naravno, prirodan blago osunčani ten uljepšava izgled kože i prikriva sitne nepravilnosti. Iako sunčanje i solarijum izazivaju oštećenja kože, pa se smatraju izuzetno štetnim, potrebno je da znamo gdje je granica.

Opterećujuća depilacija u ljetnjim mjesecima

Koliko nam zadovoljstva donosi ljeto, toliko je i više obaveza i ulaganja u tijelo. Ako zimi zažmurimo na pojavu novih dlačica i provučemo se neki dan bez depilacije, ljeti je to nedopustivo. Bilo da je voskom, epilatorom ili brijačem, depilacija može iritirati kožu pa je potrebno pridržavati se odrijeđenih pravila.

Poželjno je raditi piling prije depilacije i ukloniti površinski odumrli sloj kože. Izlaganje jakom suncu ili slana morska voda neposredno nakon depilacije mogu ostaviti osip i crvenilo na koži. Koža može biti površinski upaljena, pa joj je neophodna njega za umirenje u vidu talka ili mlijeka za tijelo.

Hidratacija i njega kože iznutra

Zdrava i lijepa koža ljeti podrazumijeva niz aktivnosti koje pozitivno djeluju na njeno stanje. Iako se većina tretmana radi na površinskom sloju kože, i te kako je bitan unos tečnosti i namirnica u organizam.

H2O je neprikosnoveni prijatelj naše kože. Spolja obilno hidrira, a ima moć da to isto postiže i iznutra. Već su svi odavno čuli stručnjake koji zagovaraju teoriju unosa 8 čaša vode tokom dana. Pored toga, voda je djelotvorna protiv celulita koji najviše tokom ljeta ruži izgled naše kože. Ne morate tražiti specijalne napitke, dovoljna je čista obična voda i koža će biti zahvalna.

Namirnice za zdravu i lijepu kožu

Hrana koju jedete bitno utiče na izgled kože. Pojačan unos povrća i voća smanjiće masne naslage i obogatiti kožu vitaminima. Pored toga, riba ima izuzetno dobar uticaj na stanje kože i cjelokupnog organizma.

Masna riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, vitaminom E, cinkom i proteinima. Omega 3 masne kiseline čine kožu gustom, punom volumena i hidratantnom. One smanjuju upale i crvenilo na koži. Vitamin E je snažan antioksidans i štiti kožu od spoljašnjeg negativnog uticaja, dok je cink zaslužan za obnavljanje ćelija kože.

Avokado je izuzetno bogat jedinjenjima koja štite kožu od negativnog sunčevog uticaja. Orašasti plodovi su bogati esencijalnim masnim kiselinama , čije odsustvo može dovesti do suve kože sklone oštećenjima.

Sve u svemu

Različit tip kože zahtijeva drugačiju njegu i zaštitu, ali jedno je svima zajedničko. Samo njegovana koža biće zahvalna za pruženu pažnju i to će umijeti da pokaže. Zaštitite svoju kožu tokom ljeta i postanite ponosna vlasnica najljepše i najzdravije kože.