Niksicu potrebno pozoriste

Nikšićko pozorište u novoj pozorištu ulaze sa novim vodstvom i, kako su najavili na konferenciji za medije, nadaju se novim sadržajima koji će obogatiti kulturni život grada pod Trebjesom.

U toku su tradicionalni ′′ Septembarski dani ′′ u okviru Nikšićke kulturne scene 2021, a Nikšićko pozorište pripremilo je niz kvalitetnih, ali i vrlo raznovrsnih sadržaja u saradnji sa drugim institucijama.
Kako je kazao v.d. umjetničkog direktora, mr Janko Jelić, iako se “Septembarski dani” organizuju pod specifičnim uslovima, zbog epidemije virusa korona, dogovorili su se da rade kao da epidemije nema, ali da se pridržavaju svih mjera. Što se Nikšićkog pozorišta tiče, “Septembarski dani” su otvoreni izložbom fotografija Dobrislava Bajovića Bajonea, dok će 8. i 9. septembra biti izvedene dvije predstave Kulturno-kreativnog centra “Akord” – “Alisa u zemlji čuda” i “One su htjele nešto sasvim drugo”. Obje predstave je režirao Dragan Knežević.
Najmlađa publika će 15. septembra moći da uživa u predstavi beogradskog “Maximus art” teatra “Kuc,kuc, ima li koga”, za koju tekst i režiju potpisuje Željko Aleksić.
′′ Centralni događaj je predstava ‘ Nečista krv ‘, pozorišta iz Vranja ‘ Bora Stanković ‘. Predstava je festivalskog karaktera i dobila je brojne nagrade. Predstavu je režirao Jug Đorđević, a biće izvedena za Dan opštine, 18. septembar. Nadamo se da će ova predstava otvoriti vrata za daljnju saradnju i neke buduće zajedničke projekte sa pomenutim pozorištem “, kazao je Jelić.
Međunarodni Nikšić gitar fest počeće 20.septembra koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i soliste Marcina Kuzniara iz Poljske, pobjednika Međunarodnog takmičenja gitarista Tivat 2020. Druge večeri Gitar festa nastupiće Yamandu Costa iz Brazila, zatim Marcel Nickman iz Mađarske, dok će četvrte večeri koncert imati najbolji crnogorski gitaristi. Ovogodišnje 16. izdanje festivala, koje uspješno organizuje NVO “Anagastum guitar sociaty” biće završeno koncertom poznatog umjetnika iz Bosne i Hercegovine Boža Vreća, koji je zakazan za 24. septembar.
Povodom 20 godina postojanja crkvenog hora “Prepodobna mati Angelina”, pod dirigentskom palicom profesorice Ana Bojić, 25. septembra biće organizovan njihov koncert.
”Za sami kraj ‘Septembarskih dana’ imaćemo koncert folklornih ansambala koji organizuje ‘Zahumlje’, pa će pored njih nastupiti i ansambl ‘Venac’ iz Gračanice i KUD ‘Alat Swisslion’ iz Trebinja. Koncert je zakazan za 28.septembar, dok će dan kasnije biti izvedena premijera predstave ‘Celulit’, autorski projekat našeg sugrađanina Vladimira Kosića. Povodom 165 godina od rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca, 30. septembra biće upriličeno veče Mokranjčeve duhovne i svetovne muzike”, kazao je Jelić.
V.d. direktora Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović, kazao je da ih epidemiološka situacija neće spriječiti da budu aktivni i da ponude što kvalitetnije programe.
”Najznačajniji događaj za ovu sezonu je Međunarodni festival glumca koji će se najvjerovatnije održati od 22. do 28. novembra. Već imamo popriličan broj prijavljenih predstava. Prijave očekujemo do 1. oktobra i onda ćemo vršiti selekciju. Najave su da će to biti izvanredan festival, a vrijeme će pokazati da li smo u pravu ili ne”, kazao je Krulanović.
Podsjetio je da će ove godine biti dodijeljena i nagrada “Veljko Mandić” i izrazio nadu da će Nikšićko pozorište za tu priliku pripremiti predstavu.
”Pozorište ne može da živi bez svoje produkcije. U pregovorima smo sa lokalnom upravom i nadamo se da ćemo i na taj zahtjev grada pozitivno odgovoriti. Stalna težnja Nikšičkog pozorišta je da iz producentskog statusa pređe u gradsko. Nadamo se da ćemo imati podršku gradskih struktura, ali i Nikšićana, jer Nikšiću treba pozorište”, poručio je Krulanović.
Moderatorka konferencije bila je urednica časopisa “Pozorište”, Slava Marojević.
Izvor: Vijesti