Sredinom septembra u Nikšiću će biti organizovano posmatranje nebeskih tijela, a iza tog zanimljivog događaja, koji ima za cilj da približi i mladima i starima praktične aspekte astronomije, stoje dva društva posvećenika i zaljubljenika u vasionu.

Riječ je o Astronomskom društvu Nikšić i njihovim kolegama iz glavnog grada – Astronomskom društvu Podgorica.

“Već smo ranije organizovali posmatranje nebeskih tijela na sjeveru Crne Gore, upriličena je i izložba fotografija, na redu je Nikšić, potom Danilovgrad i Podgorica do sredine oktobra”, kazao je za Pobjedu Igor Perunović iz Astronomskog društva Nikšić.

S obzirom na doba godine i uslove, predstojeći period će, prema Perunoviću, biti idealan za posmatrati planete Saturn i Mars, koji su sada najsjajniji objekti na noćnom nebu poslije Mjeseca.

“Astronomija je zanimljiva nauka, povezana je sa drugim prirodnim naukama, poput hemije, fizike ili biologije. Smatram da bi trebalo više astronomije da bude u školi, jer je kod nje najzanimljiviji praktični dio – osmatranje nebeskih tijela i pojava. Jedno je ono o čemu nas uči teorija, ali utisak ni izbliza nije onakav kakav bude kada kroz teleskop osmatrate neko nebesko tijelo”, kazao je Perunović.

Njegovo interesovanje za astronomiju datira upravo od osnovne škole u kojoj je stekao prva znanja iz te oblasti.

Na pitanje što je posebno zanimljivo kod ove nauke, Perunović ističe da je to činjenica što se neprestano događaju nova otkrića.

“Tako je nedavno otkrivena planeta oko zvijezde Proksime kentauri, nama najbliže zvijezde poslije Sunca. Nalaz je potvrdila Evropska svemirska agencija i tako potvrdila pretpostavke da u nama najbližem ekstrasolarnom sistemu postoji nova planeta. Ona je udaljena 4,3 svjetlosne godine od Zemlje”, pojašnjava Perunović.

Sagovornik navodi da posmatranje nebeskih tijela i pojava postaje sve popularnije kod nas, a te događaje posjećuje mnogo ljudi, naročito mladih.

“Nekima od njih, nakon što nauče da pronađu nebeske objekte, astronomija vrlo brzo postaje zabavan hobi. Tu je veliki značaj astronomskih društava jer pru- žaju mogućnost zaljubljenicima u nebeska tijela da se bave posmatračkom astronomijom koja je njen najzanimljiviji dio”, kazao je Perunović.

On podsjeća da kod nas za sada nema ospervatorije ili planetarijuma koji bi bio logistika pove- ćanom interesovanju, ali da ideja za formiranje takvih centara ima.

“Uslovi za astronomska posmatranja su odlični, jer je klima pogodna tokom većeg dijela godine. Opservatorije su omiljena mjesta mladih ljubitelja nauke gdje bi provodili slobodno vrijeme i naučili nesto novo o svemiru. Postoje planovi za gradnju opservatorije u Nikšiću ili Grahovu, koje ima idealne uslove za tako što. Slični objekti se rade ili već postoje u regionu, čak i u privatnoj režiji. Ne mora to da bude po gabaritima veliki prostor, bitna je lokacija, instrumenti za osmatranje i dobri uslovi. Volje ima, a interesovanje je sve jače. A nebo nudi neprestane izazove“, istakao je Perunović.

D.D.