Radionica “Jezici i mostovi povezuju ljude“ održana je u ponedeljak, 27. septembra, preko zoom platforme.

Radionica je nastala zajedničkom radom OŠ “Milija Nikčević“ i OŠ “Olga Golović“, povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira i Evropskog dana jezika. Na radionici je učestvovalo 38 učenika, VIII i IX razreda, a radionicu su ispratili nastavnici stranih jezika.
Učesnici su imali priliku da, kroz različite tipove aktivnosti, proširuju svoju digitalnu pismenost, razgovaraju o zanimljivostima vezane za različite jezike, razmijene mišljenja i pokažu svoje znanje iz datih oblasti, uz poseban akcenat na razumijevanje važnosti tolerancije i ljepote različitosti.
Od neobičnog načina predstavljanja, preko vježbanja brzog izgovora brojeva na različitim jezicima, navođenje asocijacija na riječ ‘mir’ na različitim jezicima, zatim traženja važnih informacija o zemljama čije jezike izučavaju, učenici su na kraju uživali u kvizu čiji cilj je bio da provjere svoje znanje, a ujedno i da se zabave.
Učenici su informisani na koji se način Dan jezika može proslaviti učešćem u brojnim takmičarskim aktivnostima promovisanim na sajtu Centra za moderne jezike Savjeta Evrope.
Realizovane aktivnosti su učenicima pružile priliku da se izraze kako na crnogorskom-srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku, tako i na engleskom, italijanskom, ruskom, njemačkom i francuskom jeziku.
Učenicima će biti podijeljeni i promotivni materijali obezbijeđeni od Savjeta Evrope, zahvaljujući Udruženju nastavnika engleskog jezika Crne Gore (ELTAM), koje je nacionalni koordinator za proslavu Dana jezika u Crnoj Gori.
Za realizaciju radionice, zaslužni su nastavnici: Dragana Radoman, Aleksandra Perović, Sanja Šućur, Tanja Đonlaga i Tamara Janjušević.

 

Dani jezikaDani jezika