Mladi Niksica

Željezara Tosčelik iz Nikšića, kao dio turske kompanije Tosjali, ide zacrtanom putanjom uspjeha i prepoznatljivosti na tržištu čelika, ocijenio je vlasnik te fabrike Fuad Tosjali na svečanosti povodom jubileja, 60 godina rada tog nekadašnjeg crnogorskog giganta crne metalurgije.

Tosjali je rekao da je velika čast govoriti o jubileju kakav je šest decenija trajanja industrije čelika u Crnoj Gori.
“Ova kompanija od njenog osnivanja nije se samo bavila proizvodnjom čelika za Crnu Goru, već je ostavila dubok trag u istoriji cijele tadašnje države. Svjesni smo velike odgovornosti da takvu tradiciju održimo, unaprijedimo je i postavimo na najveći nivo svojim znanjem i zalaganjem”, rekao je Tosjali na svečanosti u upravnoj zgradi Željezare Tosčelik Nikšić.

On je kazao da uspjeh i prepoznatljivost na tržištu postaju sinonim za tu kompaniju uz istoriju koju njeguju, i spoj tradicije i savremenosti.

“Znamo da na međunarodnom tržištu moramo biti prepoznatljivi po kvalitetu, produktivnosti i učiniti da budemo posebni u proizvodnji, što smo u prethodnom periodu uspješno postigli osvajanjem novih kvaliteta i prelaskom na proizvodnju visokolegiranih čelika”, naveo je Tosjali.

On je kazao da će “zajedničkim snagama u znanje, vjeru i volju, predanim radom, kvalitetom i modelom poslovanja Tosjali holdinga sa jedne strane i tradicijom sa druge, uspjeti na zajedničkom putu započetom 2012. godine da ostvari zacrtani uspjeh”.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je Željezara simbol Nikšića, a da su ta fabrika i grad zajedno simboli Crne Gore.

“Ta činjenica daje određene obaveze i odgovornosti. Tosjali grupa je do sada uložila ogromna sredstva i Željezara radi, uprkos krizi u industriji čelika i problemima sa cijenom na tržištu. U Željezari je uposleno više od 300 radnika i imamo uvjeravanja od njenog vlasnika u buduće investicije i povećanje broja zaposlenih”, kazala je Sekulić.

Prema njenim riječima, obaveza države i Vlade je da ispoštuje dogovoreno sa vlasnikom, dok je obaveza svih da se iznađe kompromis i zajedničko rješenje da ta fabrika nastavi da radi i bude sve bolja.

“Vlada će realizovati sve svoje obaveze, a od vlasnika i zaposlenih očekujemo da Željezara Tosčelik bude primjer industrijske proizvodnje u Crnoj Gori i pokaže se kao održiva fabrika koja se finansira od sopstvene proizvodnje”, kazala je Sekulić.

Predsjednik nikšićke Opštine Veselin Grbović podsjetio je da je Željezara bila nosilac razvoja Crne Gore i njena najača firma od 1956. godine kada je u toj fabrici počela proizvodnja čelika do 90-tih godina.

Grbović je rekao da je Željezara bila rasadnik izuzetnih kadrova i u nekadašnjoj SFRJ i podsjetio da je nekadašnji željezarac bio i predsjednik Vlade Radoje Kontić, pa pomoćnik ministra inostranih poslova Banjo Bulajić, kao i mnogi koji su nakon te fabrike bili rukovodioci uspješnih kolektiva.

“Željezarina proizvodnja koja je bila dostigla i 350 hiljada tona je zaista imozantna brojka, tim prije jer je riječ o kvalitetnim čelicima. Bila su to vremena velikog uzleta, ne samo jugoslovenske, već i crnogorske ekonomije. Nažalost, uslijedila su smutna vremena, ali je u Željezaru, ipak došla renomirana kompanija iz Turske i pokrenula proizvodni zamajac”, rekao je Grbović.

Kako je kazao, i u Opštini, i državi Crnoj Gori očekuju da će iz Željezari poteći sve bolji i bolji rezultati i obećao maksimalnu podršku lokalne uprave vlasnicima fabrike kako bi ostvarili planove za pohvalu.

Na svečanosti su uručene plakete za tri decenije doprinosa razvoju kompanije Milenki Džiknić, Dejanu Zviceru, Radovanu Kovačeviću, Božu Mušikiću i Svetozaru Marojeviću, za dvadeset godina rada Sanji Radović i Aleksandri Baletić, a za deset Mirjani Nikolić.

Posebno priznanje namijenjeno je najstarijem zaposlenom u Tosčeliku Nikšić, 63-godišnjem Zoranu Božoviću i najmlađem Radanu Turčinoviću (20).

Nagrada je uručena najstarijem penzioneru Željezare, 95-godišnjem Vladu Bulajiću, koji je zahvaljujući, kazao da ga raduje što ta fabrika “ide naprijed u savremenom društvu, i sa savremenim svijetom”.

“Rad smo započeli daleke 1956. godine u ne baš savremenim uslovima, ali smo bili prva radnička klasa jedne države poslije njene revolucije”, rekao je Bulajić.

Svečanosti u Željezari Tosčelik prisustvovali su predstavnici državnih institucija i ustanova, ambasador Turske u Crnoj Gori i brojne druge zvanice.

Obilježavanje proslave nastavljeno je u Sportskom centru gdje će, nakon mladog nikšićkog sastava Rock in Peace i benda Ničim izazvan, nastupiti grupa Van Gog.

Svečanosti i dodjeli priznanja prethodila je sinoćna izložba 150 fotografija i važnih dokumenata iz perioda osnivanja i početaka rada Željezare mladog nikšićkog umjetnika- fotografa i diplomiranog inženjera metalurgije, Miloša Zvicera u Galeriji “Nikola Prvi”, pod nazivom “Zamajac metalurgije”.

U okviru izložbe, realizovane u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, prikazan je i kratki film o izgradnji Željezare, koji je nastao u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Nekadašnji gigant crne metalurgije nikšićka Željezara, čiji je prvi pogon Hladna valjaonica počela da radi 8.decembra 1956. godine, obilježava danas šest decenija postojanja svećanošću koju organizuje njen sadašnji vlasnik turski Tosjali /Tosyali/ holding u okviru koga posluje od 2012.godine pod nazivom Tosčelik.

Željezara, kao državno privredno preduzeće od opšteg značaja, osnovana je rješenjem Vlade tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije 16. decembra 1950. godine, a njena izgradnja počela je u februaru godinu kasnije.

Prvi pogon Hladna valjaonica počela je sa radom 8. decembra 1956. godine, a poslednji Vučionica i ljuštionica čelika završena je deset godina kasnije, kada je fabrika ubilježila isto toliko godina rada i već bila glavni snabdjevač kvalitetnim čelicima jugoslovenske namjenske industrije.

Na početku rada upošljavala je 2.222 radnika, da bi broj zaposlenih dostigao maksimum 1986. godine kada je brojala 7.300 metalurga i bila ne samo privredni oslonac Crne Gore, već i njen najmnogoljudniji kolektiv.