mladi nk

Opšta bolnica Nikšić uskoro dobija moderni heliodrom, čija je izgradnja već započeta, kazao je za CdM direktor te ustanove Ilija Ašanin. U pitanju je lokacija između zgrade Psihijatrijskog odjeljenja i portirnice, a rok za izvođenje radova, koji će ipak zavisiti od vremenskih uslova, je 70 dana. Na taj način će svim građanima Nikšića, Šavnika i Plužina biti pružena zdravstvena zaštita u najkraćem mogućem roku.
Kod izgradnje heliodroma u kompleksu JZU Opšta bolnica Nikšić posebno su imali u vidu hitna dejstva prilikom transporta bolesnika i povrijeđenih vazdušnim putem, jer u okviru samog kompleksa ne postoje odgovarajuća sletišta.
“Do sada se to obavljalo na najbližoj lokaciji pogodnoj za slijetanje koja se nalazi na Arodromu Kapino Polje, koji je od bolnice udaljen čak tri kilometra, tako da se javlja i potreba za prebacivanjem bolesnika iz helikoptera u bolničko vozilo, što u mnogome usprava čitav proces pružanja efikasne zdravstvne usluge tj. zbrinjavanja pacijenta”, kazao je Ašanin.
Napominje da je Crna Gora prepoznata kao jedna od najljepših turističkih destinacija, što znači da svake godine dolazi sve veći broj domaćih i stranih turista, koji borave kako u planinskom, tako i u primorskom dijelu, a naročito što je Opšta bolnica Nikšić, može se reći, regionalna bolnica za sjevero-zapadni dio Crne Gore.
“Svim građanima Nikšića, odnosno građanima sa gravitacionih područja opština Šavnik i Plužine, biće omogućeno pružanje zdravstvene zaštite u najkraćem mogućem roku, na način što će pacijent za složenije subspecijalitičke usluge, odnosno ukoliko se zahtjeva tretman kliničkog liječenja od strane subspecijalista biti odmah transportovan u KCCG ili referentne ustanove u okruženju, kao i za slučaj ukazivanja pomoći pacijentu sa nepristupačnog terena, naročito u zimskim mjesecima sa zavijanih područja, isti biti odmah prebačen direktno do bolnice”, rekao je Ašanin za CdM.
Projakat je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, koja je objavila cijeli proces -raspisivanje tendera i selekciju izvođača. Ambasada je za izvođača radova izabrala firmu BS-T iz Albanije.
“Građani Nikšića ovom investicijom dobijaju mnogo, imajući u vidu sve navedeno da Opšta bolnica Nikšić pokriva veliko gravitaciono područje. Takođe, smatramo da bi svaka zdravstvena ustanova ovog tipa terebala da posjeduje heliodrom”, kazao je Ašanin.

loading…