Kiša nije spriječila Nikšićane da se večeras u velikom broju okupe i dočekaju novoizabrane mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. Doček je upriličen u Sabornom hramu svetog Vasilija Ostroškog gdje su nakon večernje službe uslijedile besjede.

Naši sugrađani nijesu krili ushićenje zbog večerašnjeg događaja, i sa puno topline i ljubavi uljepšali su ovaj doček. Među prisutnima je bilo Nikšićana svih generacija, od onih najmlađih do najstarijih koji su učeni iskustvom prošlog vremena sa suzama radosnicama u očima ispratili veličanstveni događaj u nikšićkom hramu.
Vladika Metodije u svom obraćanju kazao je: „ Ja sam duboko svjestan a to je ono na šta smo mi svi hrišćani prizvani, sagledavajući sebe, ne mjereći druge nego sagledavajući sebe i svoje slabosti i moleći se Bogu da ih prevazilazimo, tako sam i ja svjestan svojih slabosti i svjestan sam svoga nesavršenstva i ja njega ispovijedam pred vama i podastirem ga pred vaše dobro, blago i milostivo srce. Isto tako ispovjedam i čvrstu vjeru u Hrista Gospoda da će on sve što nedostaje nadopuniti i da će blagodat Svete Trojice sve što je nesavršeno usavršiti“.
Nikšić je večeras ponovo bio ujedinjen u molitvi, istinskoj radosti i vjeri u bolje sjutra. Večerašnji doček i osjećaj neizmjerne radosti naši sugrađani opisuju kao nagradu za sva stradanja i borbe koje su vodili i u kojima su istrajali u prethodnom periodu.
„Naša crkva objedunjuje svoj narod, i daje mu snagu, daje mu onu snagu da prevazilazi sve podjele i sve zavade i iskušenja, a danas nam iskušenja ne fali. Međutim, Bog nas raduje, tješi i miluje a naročito zbog izbora našeg vladike Metodija za episkopa Budimljansko-Nikšićkog. Neka mu je na mnogaja ljeta a svima vama na radost i spasenje“, poručio je mitopolit Joanikije.
J.P.
doček mitropolita i episkopa u Nikšiću