U prvim jesenjim danima infekcije su redovna pojava koja zadaje probleme našim sugrađanima svih generacija. Od ranih jutarnjih časova možemo primijetiti rijeke ljudi koji sa uputima i zdravstvrnim knjižicama hrle prema bolničkim odjeljenjima i ambulantama, što je predstavljalo odličan povod ekipi portala Mladi Nikšića da “opipa puls” Nikšićana po pitanju uslova i kvaliteta zdravstvenih usluga koji im se pružaju u bolnici.

Prve sagovornike, vidno revoltirane, sreli smo na glavnom ulazu naše najveće zdravstvene ustanove.

“Ovo je zaista nečuveno. Pola sata se prepirem sa portirom koji slijepo sluša nečija naređenja da ne pušta nikoga, iako imam uredan uput za urologiju, jer sam nedavno operisan i idem na redovnu kontrolu. Žao mi je što nijesam ptica, da preletim do gore”, kazao nam je 56-ogodišnji Radoslav, penzioner.

Nešto umjerenija bila je sljedeća sagovornica koja se trudila da, kako kaže, realno sagleda stvari.

“Nije ni malo lako u jednom danu, zakazati pregled ili kontrolu u ambulanti, uzeti terapiju, iako imam i uput i uredno ovjerenu knjižicu. Međutim, teško je i svom medicinskom osoblju, za bijednu platu gledaju da nam ugode, koliko je to moguće. Higijena je na zavidnom nivou, i tako treba da se ne bi ponovio scenraio poput onog iz Bijelog Polja”, kazala je 42-ogodišnja Marija.

Najveća gužva bila je primjetna ispred urološke ambulante, gdje su pojedini pacijenti od ranih jutarnjih časova čekali da predaju knjižicu kako bi ušli u sistem za preglede.

” Gužva je ogromna, ovdje sam došao prije 6 sati ujutro, doveo sam majku koja je stara i nemoćna. Ne samo što ćemo morati dugo da čekamo, jer je jedini urolog koji trenutno radi svakog jutra u operacionoj sali, nego se nema ni đe sjesti u čekaonici, jer u istom hodniku čekaju pacijenti sa očnog, kao i oni za uho, grlo i nos. Mislim da uprava bolnice treba ozbiljno da se pozabavi ovim problemom”, kazao je 44-ogodišnji Ilija.
Slično razmišlja i gospodin kojeg smo sljedećeg upitali za mišljenje.

“Ovo je skandalozno. Među prvima sam predao knjižicu, a prije mene je unutra ušlo minimum 15 ljudi. Kome da se žalim, kada to nema efekta. Pored zdravstvenih problema, moram se svađati sa nekulturnim ljudima koji atmosferu dovode do ivice incidenta. Što se tiče čistoće i higijene u bolnici, zapamtio sam i gore periode”, kazao je 32-ogodišnji Branislav.

Međutim, ima i onih koji su zadovoljni kvalitetom zdravstvenih usluga.

“Bolnica se poprilično modernizovala, iako mi nije drago što gotovo svakodnevno dolazim. Doktor Ašanin sa pozicije direktora radi odličan posao, uveo je red i disciplinu na svim odjeljenjima, osoblje je izuzetno ljubazno, iako rade u lošim uslovima. Mislim da je problem u samovolji pacijenata koji nemaju strpljenja”, rekla je 38-ogodišnja Gordana.

Izjava naredne sagovornice takođe uliva nadu da se nešto u zdravstvenom sistemu pokrenulo na bolje.

“Kada ujutro dođete u bolnicu, bilo da je to pregled ili kontrola morate biti spremni na čekanje. Oni koji to sebi mogu priuštiti odlaze u privatne ordinacije, a pouzdano znam da i tamo postoje redovi i višesatno čekanje. Nama ovdje čekanje lakše pada jer klima uređaji rade, a i uvijek sretnemo nekog poznatog, pa se vrijeme prekrati. Pohvalila bih kompletno osoblje, a naročito doktore koji izlaze u susret svim pacijentima maksimalno posvećeno i profesionalno”, kazala je 46-ogodišnja Dragana koja je sina dovela na redovnu kontrolu.

Nijesu svi koji su satima čekali svoj red bili raspoloženi za priču, pojedini komentari nijesu bili primjereni javnosti, ali u jedno smo sigurni – građanima se mora obezbijediti optimalna zdravstvena njega, kao i sve vrste usluga koje idu uz nju. Uvođenjem kompjuterskog zakazivanja učinjeno je mnogo, ali se često zbog grešaka u sistemu dešavaju zastoji i zabune koje nerijetko dovode i do težih incidenata.

Ako se vodimo narodnom izrekom da “uvijek može bolje” nadamo se da će se situacija u bolnici popraviti, jer je to jedina ustanova u koju građani dolaze zato što moraju.

Z.N.