Prema tradiciji koja se poštuje kroz vjekove muškarci moraju zaprositi žene. Međutim, jedan dan u godini rezerviran je isključivo za žene koje žele zaprositi muškarca. U razgovoru sa sugrađanima saznali smo da većina smatra da je prosidba muški posao.

‘’Nijesam čuo da postoji taj dan, a i ne bih volio da me djevojka zaprosi ipak je to na nama muškarcima da uradimo’’, rekao je Marko.

Kada je u pitanju prosidba, rodne uloge i dalje su strogo podijeljene. Sugrađanke su čuli za taj dan ali ne bi prosile nikog, to je muški posao.

‘’Čuo sam za taj dan, ali kakav je to muškarac kad dozvoli da ga djevojka zaporosi’’, rekao je Savo.

Rijetko čujemo priče o ženama koje su zaprosile svoje partnere, a od muškaraca se i dalje očekuje da oni budu ti koji će predložiti brak. Mnogi kažu da nisu čuli za ovaj dan.

‘’Pa nijesam čula za taj dan, a ne bih zaprosila momka. Dosta stvari mi žene radimo ne treba još i to da radimo’’, kazala je Marijana.

Jovana kaže da nije čula za taj dan i ne bi zaprosila momka jer kako dodaje prije bi ga ostavila ako čeka da ona njega zaprosi.

Međutim, ima i onih koji nijesu čuli za ovaj dan i, kako kažu, to su možda opet neki američki trendovi koje mi ne moramo da pratimo.

‘’Ne znam da to u opšte postoji, a da li bih ja nekog zaprosila, mislim fa ne, ipak je to trošak’’, kroz smijeh nam je rekla Dragana.

loading…