Nikšićani rado poklanjaju za vrijeme praznika

Praznični period koji nam dolazi u susret u znaku je poklona i predstavlja pravo vrijeme da nekoga obradujemo ili pak neko nas.

Sa našim sugrađanima razgovarali smo na temu novogodišnjih poklona i pitali ih da li oni kupuju poklone za Novu godinu i kome ih najradije daruju.
,,Više volim da kupujem i poklanjam nego da dobijam. Svake godine kupim najmilijima sitnicu, pa makar to bio neki slatkiš, mada volim i kreativne stvari, nešto što možda nema tu materijalnu vrijednost, ali je uspomena. Više mi znači da to da se sjetim nego što je praznik. Volim da pišem čestitike i pisma za Novu godinu i svake godine iako sam “velika” pišem pismo Deda mrazu.
A poklone najradije poklanjam starijoj sestri jer ona se najviše obraduje i iznenadi – šta god to bilo” , kazala je naša sugrađanka.
Dosta često čujemo da je poenta upravo u tome da se ljudi sjete poklona, da to nije “radi reda” jer je praznik.
,,Obožavam praznike, posebnu važnost imaju za mene. Poklone vole svi, koliko god pričali suprotno, a sad je period najljepših darivanja. Svojim najbližima se podrazumijevaju pokloni, uživam da ih gledam kad ih otvaraju, jer je uvijek nešto simbolično što ih iznenadi. Takođe, volim i kad meni poklanjaju, osjećam se posebno i važno. “ neskromno je podijelila svoj stav dvadestjednogodisnja Marija.
Ima i onih koji godinu provedu u iščekivanju decembara upravo zbog poklona i euforije.
,,Pa prije svega mogu reći da svake godine čekam decembar mjesec, jer on za mene predstavlja mjesec darivanja, mjesec novogodišnje euforije, i mjesec pun radosti. Kupujem poklone i jako se radujem kada počnem da razmišljam šta ću kome pokloniti. Najradije darujem svojoj porodici i prijateljima, to pretežno budu sitnice, ali je bitna sreća u tom trenutku” rekla nam je Danijela.
A da praznici predstavljaju najveću radost za najmlađe još jednom dokazala nam je izjava našeg sugađanina Mihajla koji ima osam godina:
,,Najviše volim Novu godinu i Božić jer od svakoga dobijem poklone. Uvijek ima dosta slatkiša, igračaka i svi se družimo kući. Ja još nikome ne kupujem poklone jer nemam para”