trpeza, Vskrs, ruska salata, Nikšić

Vaskrs najradosniji praznik hrišćana je u nedjelju. U Nikšiću se već osjeća praznična atmosfera. Kupuje se za trpezu, gleda se da se nađu dobra jaja, traži se i lukovina za farbanje.

A mi smo pitali sugrađane šta oni prave za trpezu za ovaj veliki praznik. Trpeza Nikšićana je bogata i različita. Domaćice se trude da to bude lijepo i na “visokom” nivou.
„Vaskrs je jedan od najradosnih praznika u našem domu. Trpeza u našoj kući je posebna toga dana. Na trpezi se nalaze raznovrsna jela od slanihh rolata, meze, pogače, slanih peciva, sarme, do pečenog mesa. Biće i sitnih kolača, kao i ukrašna šarena jaja koja su posebno pripremljena za našu trpezu“, kazala nam je Rada.
Jelena kaže da je kod njih u kući Vaskršnja trpeza uvijek bogata.
„Praznična trpeza kao i uvijek bogata. Na stolu će se naći dekorisana jaja, pečenje, ruska salata, meza i razni slani rolati. Snikers torta je omiljena poslastica moje porodice u vrijeme praznika tako da ni ove godine neće izostati“, kazala je.
“Spremam pogaču i ukrasim pored sa jajima, slani rolat i slanu tortu, pečenu jagnjetinu u mlijeku, a predjelo bijelu čorbu sa knedlama. Za dezert pravim kolače sitne i čokoladnu tortu. Jaja šaram sa voskom i farbam u crvenu boju”, rekla nam ja Mirjana.
Bojana je rekla da na trpezi u njenoj kući se nalaze jaja, išarana salvetom i u raznim bojama. Najdominantnija su crvena.
“Pravim kiflice slatke i slane, pršuta i sir servirani, pečeni krompir i meso, sarmu, rusku salatu. Slatke poslatice kao što su rolati i kolači”, kazala nam je ona.
„Pored ofarbanih jaja, čijim konzumiranjem se završava post na dan Uskrsa na trpezi su razna slana i slatka jela. Obično je to meso uz razne soseve, kuglice sa susamom i piletinom i slično. Pogača i naravno kolači. Poseban detalj je i dekorisana trpeza, Uskršnje drvo, dekorativna jaja kako bi kuća odisala prazničnom atmosferom”, kazala nam je jedna Aleksandra.
“Najbitnije i najljepše ukrašeno što može jesu jaja. Svake godine jaja farbam u crvenu boju i u lukovinu. Pripremam čorbu od pečurki, jagnjeće pečenje i pekarski krompir, naravno salatu rusku, nekoliko vrsta sira i pršutu. Od slatkiša pravim čiz kejk”, rekla nam je Dragana.
Anđeli je Vaskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik.
„On označava pobjedu života i vjere nad smrću. Sa ushićenjem, porodično slavimo Vaskrs. Bogata praznična trpeza uz specijalitete majkine kuhinje, neizbježne ruske salate, pogačica i pečenja odišu mirisima ljubavi. Razne poslastice sa vaskrsnjim motivima i voćna torta, su moje zaduženje. Savršena prilika za velike radosti i porodično okupljanje“, istakla je ona.
Teodora je kazala da njena porodica ne pravi neko slavlje na veliko, samo u krugu porodice: „U suštini sve standardno kao i sva domaćinstva, tu je neka meza, pečenje, roštilj, farbana jaja i naravno torte i kolač“.
Milan kaže da će supruga srediti trpezu za Vaskrs.
„Bude to šareno, bude raznih jela.Volim kad trpeza izgleda veselo. Naravno meso, povrće i salate biće i sitnih kolačića“, dodao je on.
I na Jadrankinoj trpezi biće meze, pečenja, ruske salate, slanih zalogajčia, sitnih kolačića, neka torta i obavezno domaće pecivo.
„Kao i svakog Vaskrsa bude bogata trpeza i idealna prilika da se porodica okupi i uživa u nedeljnoj ručku i u kucanju vaskrsnjih jaja. Osim obojenih jaja koje se nalaze na sredini stola služimo različite suhomesnate proizvode poput pršute i kobasica, različite salate, sireve i nikako bez proje i ruske salate. Za ručak se služi domaća supa ili čorba. Prema običajima mijesi se uskršnja pogača i priprema jagnjeće i svinjsko meso. Poslastice su jednako važne. Sitni kolači i torte se dekorišu“, nabrojala je sugrađanka Marija.
G.V.