Prostor ispod Bedema po prvi put je bio mjesto održavanja festivalskog karavana Bedem Festa.

Za četiri dana festivala (1 revijalni i 3 festivalska) publika iz Nikšića, Crne Gore i regiona imala je priliku da uživa u kvalitetnoj, žanrovski raznovrsnoj i modernoj muzici.

Zadovoljeni su i najistančaniji ukusi, pa je zvuk metala, duba, punka i repa dobijao dodatnu akustiku prelamajući se od zidine gradske tvrđave.

Pitali smo naše sugrađane da li su se, nakon završenog Festa, utisci smirili a glava ohladila. Ko je, prema njihovim riječima obilježio festival, ko je otkrovenje i da li je bilo eventualnih propusta u bilo kom segmentu organizacije.

Prvi sagovornik u prvi plan je istakao organizatore koji su uložili ogormni trud kako bi festival u potpunosti uspio.

“Bedem Fest je bio neponovljivo iskustvo, bez obzira koji muzički pravac bilo ko od nas da sluša. Ideja da se festival sa Bedema izmjesti na imanje porodice Petrović pokazala se kao odlična i sam festival dobio je evropski izgled. Uživao sam svake večeri, tako da ne bih izdvojio izvođače, već je moj favorit Pero Šundić, koji je na svojim leđima ponio breme organizacije”, rekao je 28-ogodšnji Miroslav.

Naša naša sledeća sagovornica, sugrađanka Anđela kaže:

“Bila sam na Bedem festu i bilo je predivno. Glavni razlog mog dolaska je bio Del Arno bend, mada me je i Manitou oduševio nastupom. Sviđa mi se koncept festivala, sviđa mi se muzika. Svaka čast Petru Šundicu što je uspio da kontroliše kišu.”

Drugo veče obilježio je nastup balkanske muzičke dive Josipe Lisac, koji je naišao na fenomenalne reakcije publike, pa ni naš sledeći sagovornik nije krio oduševljenje.

“Nijesam bio ni rođen kada je Josipa dominirala muzičkom scenom SFRJ. Od njenih hitova znao sam pjesme “Magla” i “Dunav”, ali sam oduševljeno pratio cijeli tok koncerta. Oduševila me njena komunikacija sa publikom, ponašanje na sceni, ekstravagantno oblačenje…Ipak, osjetio sam se ponosnim kada je pohvalila naš grad i publiku, pa je Nikšić, po ko zna koji put dokazao da cijeni prave vrijednosti, rekao je 19-ogodišnji Nikola.

Ipak, bilo je i onih koji smatraju da je sve moglo biti organizovano i daleko bolje pa je, prema njihovim riječima Bedem Fest zaslužio prosječnu ocjenu.

“Fino, ali je moglo biti i bolje. Što se publike tiče, smatram da je atmosfera bila slaba. Izvodjači su bili super, ali džaba kad nisu imali feedback. A od izvođača bih izdvojila KKN i Disciplinu Kičme, naravno”, izjavila je naša sugrađanka Kristina (21).

Nekoliko naših sugrađana dalo je konstruktivne predloge za popularizaciju cijena i veće učešće sponzora, a izdvojili smo najzanimljiviji odgovor.

“Bedem Fest je odlična promocija Crne Gore i Nikšića. Ljudi su uživali, ali moramo imati u vidu tešku finansijsku situaciju, koja je sigurno doprinijela da se ne potroši onoliko novca koliko se očekivalo. Nadam se da će se do sledećeg Festa za ovu priču zainteresovati još sponzora, jer ne može sve u ovom gradu finansirati Pivara”, rekao je 32-ogodišnji Ivan.

Na osnovu odgovora anketiranih građana možemo zaključiti da je Bedem Fest od velikog značaja za promociju našeg grada i da pretenduje da bude jedan od većih festivala u regionu. Ostaje nam da se nadamo da Festival neće propasti i da će Petar Šundić u budućnosti uspjeti da dovede još puno velikih imena u podnožje nikšićke tvrđave.