Ministarstvo kulture i lokalna uprava Nikšića potpisaće narednih dana ugovor o produžetku Programa podrške razvoju kulture, koji je pokrenut prije tri godine, a koji je pokazao da grad ima publiku za sve vrste kulturnih događaja.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, potpredsjednik Opštine Nikšić Radoš Šućur najavio je produžetak programa, ali i ukazao na potrebu uvezivanja kulture i turizma kako bi grad postao kulturna destinacija za što veći broj gostiju, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

„Vidjeli smo šansu da kutura može da zadrži goste da ne bi samo prošli kroz Nikšić. Postoji teza da je Nikšić grad ‘piva i čelika’, ali ta vremena prolaze, pa smatramo da bi se razvojem i kulture podstakle i druge djelatnosti“, kazao je Šućur.

Uz kulturna dešavanja u Nikšiću se, prema njegovim riječima, radi i restauracija kulturno-istorijskih objekata, poput starog mosta na Moštanici, Hadži Ismailovog mosta, a u toku je izrada projekta i za obnovu Dvorca Kralja Nikole.

U okviru Vladine podrške razvoju kulture u Nikšiću na martovskom repertoaru ubilježen je 21 program, čiji je početak rezervisan večeras za promociju zbornika „Okružni komitet KPJ Nikšić u NOR –u 1941 -1945“.

Načelnica Arhivskog odsjeka Nikšić Violeta Krivokapić, kazala je da je riječ o zborniku dokumenata, ukoričenom u dvije knjige, od kojih su u prvoj objavljena dokumentovana svjedočanstva o ratnim dešavanjima nikšićkog Okružnog komiteta, od početka rata, pa do kapitulacije Italije.

Martovski repertoar kulturnih dešavanja u Nikšiću, obilježiće i interesantna muzička dešavanja i koncert učenika srednje Muzičke škole „Dara Čokorilo“, koji će se publici predstaviti istovremeno i programom klasične i evergreen muzike, karakterističnog naziva „I ovo smo mi“.

Direktorica Muzičke škole Vjera Vuković, kazala je da će u prvom dijelu te koncertne večeri publika moći da uživa u odabranim djelima stručne literature Zolotarjova, Gavrilina, Šopena i Betovena, dok je drugi dio rezervisan za repertoar latino, pop,džez i filmske muzike, kao i obrade klasičnih nota u pop-džez stilu.

Kristina Radović je u ime Koordinacionog tima Programa podrške razvoju kulture saopštila da će publika tokom marta imati priliku da pogleda i projekciju novog filma “Biser Bojane”, kao i brojne izložbe, književne programe i pozorišne predstave.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, koji je pokrenula Vlada na inicijativu Ministarstva kulture, je četvorogodišnji projekat, koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života Nikšića.