Tijana Draganić, naša sugrađanka ostvarila je svoj san, iz štampe je izašla njena prva zbirka pjesama “Nevoljena”. U knjizi je zastupljeno dvadeset pjesama, koje su pisane slobodnim stihom.

Tijana kaže da knjigu nije planirala, a pjesme su nastajale spontano.
“Nijesam planirala knjigu dok su pjesme nastajale. Pjesme su se formirale spontano u toku četiri protekle godine. Jedan određeni dio je zastupljen u zbirci. Izdvojila sam za knjigu one pjesme koje sam uklopila u jednu priču sa nazivom istoimene pjesme ,,Nevoljena” koja daje pečat mojoj knjizi”, kazala je ona za naš portal.
Zbirka poezije ,,Nevoljena” je prvonagrađena na književnom konkursu ,,Zenit”za neafirmisane stvaraoce. Ova publikacija je dio projekta ,,Nezavisni stvaraoci u zenitu mogućeg”, podržanog od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta 2020.godine. 25.maja saznala je da je dobitnica prve nagrade za poeziju na književnom konkursu ,,Zenit”, dok je štampa knjige završena 15. avgusta.
Pored ljubavne poezije u knjizi mogu se prepoznati i socijalni motivi, kao i misaoni motivi.
“Pjesme su pisane u ženskom i u muškom rodu iz razloga što sam željela prikazati indirektni razgovor dvoje ljudi. Ovom knjigom sam htjela pokazati da svaki čovjek može biti u životu nevoljen, ali da isto tako može biti voljen da ni sam nije svjestan. Ljudi se često plaše da vole nekog ko ima veliko srce i veliku količinu ljubavi da pruži. Zato je moja ,,Nevoljena” upravo takva kao što samo ime kaže, jer niko je nije uspio zavoljeti istom mjerom kojom je ona znala da voli. Takođe, prepoznaje se i nemir u pjesmama, kao i kajanje, jer znamo da kad jednom nešto izgubimo, ne vrijedi tražiti na istom mjestu. Određeni stihovi pjesme ,,Šizofreni amnezičar” i govore o tome: ,,Možda će ipak prevagnuti ova moja amnezija, pokušavajući da pronađem ono što sam davno ostavio zakopano kao blago, koje ne smijem više dirati, jer će naići prokletstvo na mene. Jedan savjet savjesti sam upamtio, da ne tražim ono što sam izgubio, jer već neko drugi je našao to isto””, ističe Draganić.
Ona poručuje da čitanjem ove knjige, možete pronaći ljubav, a i dio sebe, koji ste možda jednom izgubili ili nečijim odlaskom ili ste vi bili onaj ko je napuštio nekog. Pronaći ćete čistu ljubav, jer sa njom jedino i možete ispisati priču na listovima knjige.
Tijana Draganić je rođena 20.10.2000. godine u Nikšiću. Završila je Gimnaziju „Stojan Cerović‟. Student je treće godine Psihologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Piše poeziju i prozu. Član je književnog kluba Poenta poetika. Poezija joj je objavljivana u zbornicima „Mozaik‟, „U okrilju porodice najljepše se sniva”, „Iz Nikšića s ljubavlju“. Njena priča o slobodi objavljena je među dvadeset najboljih kratkih priča u zborniku „Lična sloboda‟. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su: treća nagrada na humanitarnom konkursu poezije koju organizuje NVO „Bokeški forum“, nagrada za „Najemotivniju pjesmu‟ na XX javnom konkursu ljubavne „Pjesme nad pjesmama‟ u Mrkonjić gradu i nagrada Zlatni triptihon za satirične priče na XX javnom konkursu humora i satire u Mrkonjić gradu.
Knjige ove mlade pjesnikinje još uvijek nema u knjižarama, ali njenu poeziju možete pronaći na portalima i na njenom instagram i fejzbuk profilu.