vakcine

Roditelji se žale da u domovima zdravlja već nekoliko sedmica nema vakcine protiv hepatitisa B za djecu uzrasta do jedne godine, zbog čega moraju da odlažu primanje jedne od tri doze po kalendaru obavezne imunizacije. Iz Montefarma su Danu saopštili da nemaju vakcine protiv hepatitisa B, iako su na vrijeme od prozvođača zahtijevali redovnu isporuku.

Ovo je treći put u posljednje dvije godine da se roditelji žale da nema dovoljno vakcina protiv Hepatitisa B.
“Vakcina protiv hepatitisa B (Engerih  nedostaje na našem skladištu, iako je Montefarm na vrijeme od proizvođača zahtijevao neophodnu količinu za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u kojima se vrši vakcinacija. Napominjemo da u Evropi postoji samo jedan proizvođač ove vakcine-GlaxoSmithKline, a dodatni problem je višemjesečna pandemija korona virusa koja je neminovno usporila kako proces proizvodnje, tako i distribuciju vakcina uopšte. Informacija koju smo dobili od proizvođača prethodne sedmice, jeste da se isporuka pomenute vakcine očekuje u drugoj polovini jula, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, navode iz Montefarma.
Iz Montefarma objašnjavaju da, kada je riječ o ostalim vakcinama koje se nalaze u kartonu obavezne vakcinacije, nije bilo dužih zastoja, bez obzira što je u toku nabavka i distribucija vakcina protiv kovid-19.
“Montefarm je zdravstvena ustanova koja ima dozvolu za nabavku, uvoz i distribuciju vakcina, strogo poštuje sve protokole koji su jasno propisani, vodeći računa o potrebama naših građana, naročito kada je u pitanju najmlađa populacija”, poručuju iz te ustanove.
Vakcina protiv hepatitisa B nalazi se u obaveznom kalendaru vakcinacije i daje se djeci u prvoj godini života u tri doze.
Prve dvije doze primaju se u razmaku od mjesec, a treća šest mjeseci nakon prve doze.
Nestašice ove vakcine nijesu bile rijetkost ni u periodu prije pandemije koronavirusa, a u posljednjih godinu i po nabavljene su u više navrata, ali očigledno u nedovoljnoj količini.
Kako tvrde roditelji, već nekoliko dana nakon što ih domovi zdravlja dobiju, vakcina protiv hepatitisa B više nema, a mnogi u tako kratkom periodu ne uspiju ni da zakažu sistematske preglede i vakcinaciju djece.
Izvor: Dan