U državnim apotekama “Montefarm” već desetak dana za pacijente koji imaju virus HIV-a nemaju adekvatnu terapiju, prenosi Dan.

 

Riječ je o lijeku “truvada” koji je prema riječima grupe ogorčenih pacijenata nejefektivniji lijek za HIV i čije neuzimanje može veoma pogoršati zdravstveno stanje zaraženih.

Iz Montefarma su potvrdili da nemaju terapiju “truvada” i da očekuju isporuku tokom predstojećeg vikenda.

“Ovog lijeka u apotekama “Montefarma” nema od prošle sedmice, a rekli su nam da neće biti ni ove. Opasnost od kašnjenja uzimanja terapije dovodi do toga da se može doći do razvijanja rezistentnosti (otpornosti) virusa HIV-a na terapiju i razvoj bolesti do stadijuma SIDE i do smrti”, upozoravaju osobe sa HIV-om.

U dopisu navode da nijesu mogli da dobiju informacije od Instituta za javno zdravlje, Fonda za zdravstveno osiguranje i Kliničkog centra šta je razlog nestašice ljekova.

“Ono što je zapanjujuće jeste tzv. “krug ćutanja” koji postoji na relaciji Fond Institut za javno zdravlje i Klinika za infektivne bolesti. Oni pacijenti koji piju više ljekova u okviru antiretrovirusne terapije ne znaju da li da piju one ljekove koje imaju, ili da prekinu piti sve ljekove, zbog moguće štetne interakcije sa virusom. Pitamo ih hoće li obeštetiti osobe koje su ostavili bez ljekova i time ih doveli u životnu opasnost. Pitam nadležne institucije šta je sa “rezervama” ljekova, koje moraju imati zbog mogućnosti eventualnog kašnjenja isporuke, povećanja broja pacijenata koji počinju sa terapijom, zbog pacijenata koji mijenjaju terapiju”, ukazuju u dopisu.

Iz Montefarma navode da pored lijeka “truvada”, u apotekama nema tableta za prostatu “mostrafin”.

“Očekujemo da se lijek „truvada“ već za vikend nađe na policama naših apoteka. Očekujemo uskoro i da ćemo započeti isporuku lijeka „mosrafin”. Započeta je uveliko isporuka ljekova sa ovogodišnjeg tendera”, objasnili su iz Montefarma.