Božić se u nekim zemljama obilježava na zanimljive načine. Evo nekih:

Christmas crackers

Christmas crackers mogli bismo prevesti kao božićni prskavci. Radi se o smotuljcima napravljenim od papira čiji su krajevi omotani ukrasnim trakama tako da izgledaju poput velikih bombona. Svaki kraj uzme po jedna osoba i vuče. Uz zvuk pucanja, cracker se rasprsne i otkrije mali dar. U njemu se najčešće nalazi kruna od papira ili papirići na kojima pišu vicevi ili prigodne poruke. Ova tradicija vrlo je popularna u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su Christmas crackers nezaobilazan dio božićne večere.

cracker

Božićno voženje rolera

U decembru u nekim gradovima u Venecueli organizuju noćne ulične festivale (patinatas) u kojima uživaju i odrasli i djeca. Posebnost tih festivala je da se zatvore čitave ulice tako da djeca mogu slobodno voziti rolere ili bicikl. Osim tih aktivnosti, često se nude tradicionalna božićna jela i topli napici, uz muziku i ples.

Božićni krastavac

Božićni krastavac zapravo je ukras u obliku krastavca koji se sakrije među grane jelke. Ko god ga pronadje dobije posebnu nagradu. Porijeklo ovog običaja nije poznato ali se sreće u Njemačkoj, a poslednjih godina i u Americi.

božićni-krastavac

Paukova mreža na jelki

U Ukrajini je jedan od tradicionalnih ukrasa na jelki paukova mreža koja donosi sreću porodici. Prema predanju, jedna siromašna porodica nije imala čime ukrasiti jelku za Božić. Na božićno jutro zatekli su je isprepletenu paukovim mrežama koje su se na suncu pretvarale u zlato i srebro.

921ce9bf87d84565bfc0ac5004d32a19

Pržena piletina za Božić 

Iako zvuči nevjerovatno, u Japanu je popularno jesti prženu piletinu za Božić. Zahvaljujući marketinškoj kampanji američkog lanca brze prehrane KFC (Kentucky Fried Chicken) 1974. godine u Japanu pod sloganom Kentucky for Christmas, pržena piletina postala je jedan od omiljenih božićnih obroka u toj zemlji.

Vještica za Sveta tri kralja

U Italiji dobra djeca na blagdan Sveta tri kralja dobiju poklone od vještice Befane. Ona se prikazuje kao dronjava stara žena na metli, a ima i određene sličnosti sa Djeda Mrazom. Befana se takođe spušta u kuću kroz dimnjak, a i za nju se ostavlja hrana, a ponekad i vino.

befana1

Spaljivanje divovske slamnate koze

U švedskom gradu Gävle postoji običaj pravljenja divovske slamnate verzije tradicionalne skandinavske božićne figure, julske koze. Taj običaj započet je još 60-ih godina 20. vijeka, kada su na gradskom trgu napravljene prve slamnate koze. Ali one nijesu bile dugog vijeka jer su gotovo svake godine slamnatu kozu vandali spalili prije Božića. To je postala svojevrsna tradicija toga grada pa se tako svake godine julska koza ili spali, ili se u nju zabije autom, ili na neke druge načine uništi te ona gotovo nikad ne preživi do Božića.

Izrezbarene rotkvice u božićne likove

U gradu Oaxaca u Meksiku 23. decembra odvija se festival La Noche de rábanos, što bismo mogli prevesti kao Noć rotkvica. Na tome festivalu izlažu se rotkvice izrezbarene u božićne likove. Tako rotkvice poprime oblike Isusa, Josipa i Marije, a osim njih, na festivalu se mogu vidjeti i razni drugi religijski, istorijski i mitološki likovi.

Klausjagan

Običaj Klausjagan podrazumijeva jurnjavu za Deda Mrazom po gradu dok mašu dugim bičevima. Ova tradicija sprovodi se u Švajcarskoj.

El Caganer

Posebna božićna tradicija postoji još od 18. vijeka u Kataloniji. Za to je područje, naime, karakteristično da se u božićne jaslice, uz uobičajene likove, stavlja i figura zvana El Caganer. Radi se o keramičkoj figuri osobe koja obavlja veliku nuždu. Tradicionalna figura prikazuje katalonskog seljaka prepoznatljive crvene kape, u čučnju, spuštenih pantalona i gole pozadine. Međutim, u tom položaju prikazuju se i brojne poznate osobe, kao što su političari, fudbaleri i umjetnici. Iako nepoznatog porijekla, ova tradicija je i danas vrlo popularna u Španiji.

Lady+gaga+caganer+2