U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) trenutno se ne liječi nijedno dijete čija bi klinička slika upućivala na akutni hepatitis bilo koje vrste, saopštila je za Portal RTCG dr Dušanka Novosel, pedijatar- gastroenterolog Instituta za bolesti djece.

Kaže i da zbog pojave i u Evropi novog soja hepatitisa pozornost postoji.

“Jer ono što znamo je da je populacija do 16 godina pogođena ovom bolešću i da ovaj hepatitis, u odnosu na druge, desetostruko češće dovodi do popuštanja jetre koja zahtijeva hitnu transplantaciju”, navela je dr Novosel.

Za sada, kako dodaje ona, još nije jasan tačan uzročnik bolesti, ali je medicina najpribližnija teoriji da je virusnog porijekla.

“Ono što roditelji treba da znaju jeste da je pranje ruku, kao i kod, na primjer, zarazne žutice osnov prevencije. Ukoliko kod djeteta primijete povišenu temperaturu, povraćanje ili ukoliko uoče taman urin, treba hitno da se jave ljekaru”, poručuje naša sagovornica.

Takođe je preporučljivo, kako dodaje dr Novosel, da djeca i u školama koriste i dezinfekciona sredstva za ruke i da, koliko je moguće, izbjegavaju školske toalete.

Novi tip hepatitisa je bolest koja se širi evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko mjeseci, a posebno pogađa dječiju jetru. Do sada je registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

izvor:RTCG