Crnogorska policija ima partnerske i kvalitetnen odnose sa svim policijama regiona. One su u proteklom periodu postigle mnogo na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala i pokazale da za saradnju ne postoje granice, kazao je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, piše CDm.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Janjušević je na otvaranju treninga u okviru projekta “Između policije i zajednice – rezultati istraživanja na temu Rad policije u zajednici i Postkonfliktna policijska reforma u Jugoistočnoj Evropi” naglasio da je crnogorska policija je pouzdan partner regionalne i međunarodne policijske saradnje i uvaženi član međunarodnih bezbjednosnih organizacija.
“Kako bismo postigli još jaču neposrednu međunarodnu policijsku saradnju, naša policija je i protekle ljetnje turističke sezone bila domaćin policijskim službenicima iz Italije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i po prvi put kolegama iz Rumunije. Službenici Uprave policije Crne Gore su, po principu reciprociteta, bili radno angažovani u Hrvatskoj tokom turističke sezone”, podsjetio je.
Crnogorska policija lider u snaženju policijske saradnje u Jugoistočnoj Evropi
Kako je rekao, crnogorska policija i policijske organizacije regiona i šire su pokazale da za njihovu saradnju ne postoje granice i, u vremenima koja su izazov za cijeli region, ostvarile su mjerljive rezultate.
“I to ne samo saradnjom putem Interpol-a, Europol-a, SELEK Centra (SELEC Centar) i drugih međunarodnih bezbjednosnih organizacija, već i neposrednom komunikacijom i konkretizacijom aktivnosti koje su dogovarane na operativnim sastancima na najvišem policijskom nivou. Preuzimanjem predsjedavanja Sepkom (SEPCA) u decembru prošle godine, crnogorska policija je preuzela i lidersku ulogu u snaženju policijske saradnje u Jugoistočnoj Evropi, za koju vjerujemo da će biti još intenzivnija i konkretnija”, naglasio je Janjušević.
“Možemo se pohvaliti odvažnim i časnim policijskim službenicima”
Uprava policije Crne Gore, dodao je, godinama uspješno sprovodi proces reformi i u prethodnom periodu je usvojila i primjenjuje dobre prakse, u skladu sa standardima savremenih evropskih policija.
“Uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade, ulažemo značajna sredstva kako na materijalno-tehničkom opremanju tako i na edukaciji i stručnom usavršavanju policijskih službenika. Crnogorska policija se sada može pohvaliti odvažnim i časnim policijskim službenicima, spremnim i obučenim da odgovore svakom profesionalnom zadatku”, rekao je pomoćnik direktora Uprave policije.
Povjerenje u rad policije godinama bilježi rast
Kasko je istakao Uprava policije Crne Gore značajno doprinosi aktivnostima koje naša država implementira na putu evropskih integracija.
“Povjerenje u rad policije, godinama unazad, bilježi stalni rast. Naša policija se sada nalazi među prve tri institucije kojima građani najviše vjeruju u državi – pokazalo je nedavno relevantno istraživanje. Upravo su stav i mišljenje građana najbolji pokazatelj da policija postiže sve bolje rezultate i da je uspješna u borbi protiv svih savremenih bezbjednosnih izazova, jer sve što radi – policija radi u interesu građana, svoje države i zakonom utvrđenih nadležnosti”, naveo je Janjušević.
Nedavno sprovedena istraživanja ukazala su i na potrebu da ponovo pokrenu projekat “Rad policije u zajednici”, koji je crnogorska policija uspješno sprovodila od 2007. do 2014. godine.
“Pripremne aktivnosti za primjenu projekta „Rad policije u zajednici“ su završene i narednih mjeseci ćemo početi sa primjenom projekta na teritoriji cijele Crne Gore. Za razliku od prvobitnog projekta koji je postojao u protekloj deceniji, koji su isključivo sprovodili kontakt policajci na 120 kontakt reona, ovaj projekat sprovodiće svi uniformisani policijski službenici i starješine koji rade na terenu – njih oko 760, u 23 organizacione jedinice – centrima bezbjednosti, odjeljenjima bezbjednosti i stanicama policije”, naglasio je.
Ocijenio je da su bezbjednost sredine u kojoj žive obaveza i odgovornost svih i zato vjeruju da će ovim projektom, čija je ideja zajednički rad policije i građana, doprinijeti tome da lokalne zajednice budu još sigurnije i sređenije, uz snažnu podšku i saradnju sa građana koji u njima žive.
“Policijski službenici će, primjenom projekta „Rad policije u zajednici“, biti na neposredan način dostupniji građanima koji će moći, ukoliko žele, da kontaktiraju policajca kojeg lično poznaju radi rješavanja problema u njihovoj zajednici. Crnogorska policija će nastaviti da održava redovne sastanke sa predstavnicima lokalnih zajednica u svakom gradu, kako bismo pratili efikasnost primjene projekta, uzimajući u obzir i sugestije građana koji se odnose na njegovu primjenu i korisnost”, poručio je Janjušević.
Poštovanje ljudskih prava i sloboda i bespoštedna borba protiv svih vidova kriminala prioritet
Kako je kazao, Uprava policije Crne Gore će i dalje biti pouzdan partner saradnje, kako institucijama sistema na nacionalnom nivou tako i bezbjednosnim službama regiona, Evrope i šire, jer samo zajedničkim radom se može dati kvalitetan i snažan odgovor na sve izazove koji karakterišu savremena društva.
“U ovom procesu ne smijemo i nećemo zaboraviti da nam je poštovanje ljudskih prava i sloboda, pored bespoštedne borbe protiv svih vidova kriminala, prioritet u policijskom postupanju i djelovanju”, zaključio je Janjušević.
Istraživački projekat “Između policije i zajednice – rezultati istraživanja na temu Rad policije u zajednici i Postkonfliktna policijska reforma u Jugoistočnoj Evropi” finansira Evropska komisija.