Nekadašnji vlasnik Rudnika boksita Nikšić, ruski biznismen Oleg Deripaska potražuje od kompanije u stečaju preko 21 milion eura, od čega 17.148.205 eura navodno pozajmljenih kompaniji u periodu dok je gazdovao njom, kao i 4.397.645 eura kamate, što bivši radnici osporavaju.

Naime, ovaj spor traje već 10 godina, a radnici tvrde da ova sredstva nikada nisu ušla u kompaniju, što potkrepljuju činjenicom da im nijedna institucija nije dostavila validan dokument koji bi potvrdio transfer sredstava, kao ni to ko je i da li je podigao navedeni novac.

Prema navodima predstavnika radnika Raša Čivovića, ovaj predmet jedan je od najočiglednijih primjera korupcije u državi, na koji, međutim, niko ne želi da se osvrne.

“Često ga upoređujem sa slučajem “Limenka”. Navodno su naručili projekat od 10 zgrada za radnike na radničkom placu od 18.622 metra kvadratna plus 12.641 kvadrat koje Sindikat daje za komunalije, bez tendera za projekat, a firma CEAK, koja je upravljala rudnikom, najavljuje stečaj, pa je očigledno da se radio o korupciji”, istakao je Čivović na ročištu.

Čivović navodi i da je stečaj u Boksite uveden 2013. godine zbog duga od milion i po eura, a zahtjev za stečaj predala je CKB banka.

“Tada se kompanija “Shasta Universal INC” sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, u vlasništvu Olega Deripaske, javlja sa potraživanjima u stečajnom postupku kao povjerilac i traži 17.148.205, kao i 4.397.645 eura po osnovu kamata. Naime, ja kao stečajni povjerilac, ali i radnik, znam da ta sredstva nikada nisu završila u preduzeću, jer da jesu Rudnici nikada ne bi otišli u stečaj. Taj novac, ako je i stigao u Crnu Goru, vjerovatno je završio u džepovima privatnih lica”, poručio je Čivović.

On kaže i da se obraćao brojnim institucijama da bi mu potvrdili da je taj novac uplaćen, ali da nikada ni od jedne nije dobio odgovor.

Izvor: Dan