Opština Budva insistira na redefinisanju ugovora oko održavanja ljetnjeg muzičkog festival Sea dance, jer lokalne vlasti više nijesu voljne da godišnje izdvajaju 400.000 eura u te svrhe.

Krajnji rok da se zaključi aneks ugovora za ovu godinu je 31. januar i do tada će dvije strane morati da se dogovore o novim uslovima djelovanja ukoliko misle da nastave saradnju, prenose “Vijesti”.

Predstavnici Opštine su na sastanku sa organizatorima Exit festivala saopštili da im i tajming održavanja festivala ne odgovara, jer istovremeno, počinje i glavna turistička sezona pa su konstatovali da bi idealno bilo da se festival održava ili prije ili u postsezoni.

Uprkos svemu, ovogodišnji festival se uveliko reklamira i počela je prodaja ulaznica.

Festival se na Jazu održava od 2014. ali je dugogodišnja saradnja zvanično zaključena sredinom decembra 2015. godine.

Tada su potpis na desetogodišnji ugovor za održavanje Sea Dancea stavili tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Ugovorom je predviđeno da se do 2026. festival održava na Jazu.

Ipak, tada je određeno da će se svake svake godine iznova potpisivati aneksi ugovora prije održavanja festivala.

Ugovorom se Opština obavezala da iz kase izdvaja 400.000 eura.

I Vlada učestvje u organizaciji festivala sa 100.000 eur

“Vijestima” je iz nove budvanske vlasti rečeno da toliki novac više ne mogu obezbjeđivati, jer im dodatni trošak predstavlja i organizovanje lokalnih službi – od komunalaca, vatrogasaca… što sve ide na račun Opštine.

Opština organizatorima nije platila ni za prošlu godinu, ali su najavili da će vratiti dug.

Potvrdan odgovor da bi se organizovao festival moraju dati i predstavnici nevladine organizacije Jaz – Mrčevo polje, koja okuplja vlasnike zemlje na kome se održava Sea dance.

Oni su prošlog ljeta protestovali zbog održavanja, jer ima Opština nije platila zakup zemljišnog kompleksa od dva miliona kvadrata.

Tada je došlo i do redifinisanja ugovora, pa umjesto dotadašnjih 60.000, sada se Opština obavezala da će im uplaćivati 80.000 eura na godišnjem nivou.

Novca fali samo za opremanje Centra za djecu sa smetnjama u razvoju

Godišnja suma koju je Opština izdvajala za organizaciju Sea Dance festivala, dovoljna je za opremanje Dnevnog centra za djecu i omladinu smetnjama u razvoju.

Nakon što je u te svrhe obezbijeđen prostor u zgradi Nivela, opštinsko rukovodstvo obećalo je da će za opremanje izdvojiti neophodnih 400.000 eura, ali se to nije dogodilo.

Tim povodom bio je i raspisan tender, ali je poništen.

Lokalne vlasti tada su saopštile da će opremanje Dnevnog centra finansirati Ministarstvo rada i socijalnog staranja. I dalje ništa od toga.

I nova budvanska vlast opremanje centra navodi kao jedan od prioriteta.