Mladi Niksica

Nedostatak sna može da izazove ozbiljne probleme sa srcem, tvrde naučnici sa Univerziteta u Bonu u novoj studiji objavljenoj na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA).

Ovo istraživanje pokazalo je da manjak sna dovodi do vrlo primijetnih promjena na srcu. Istraživanje je obuhvatilo zaposlene u hitnoj pomoći, koji su često radili noćne smjene i prekovremeno, i stalno bili izoženi ogromnom stresu. Oko dvadeset zdravih radiologa išlo je na snimanje srca prije i poslije dežurstva, tokom kojeg su prosječno spavali dva do tri sata sna. Mjereni su im pritisak i puls, kao i broj otkucaja srca, vađena krv i davali su urin. Kada su te dve slike upoređene, ispostavilo se da je njhovo srce pod naporom, što je preduslov za srčane probleme. Registrovano je i uvećanje krvnog pritiska, broja otkucaja srca i hormona štitne žlezde, koji se oslobađaju kao odgovor na stres.

Ova studija je jako mala i potrebno je još istraživanja da bi se do kraja shvatila veza između spavanja i srčanih bolesti. Ali, istraživači su zaključili da je ova studija jedna od prvih koja se bavi stvarnim efektima nespavanja na rad srca, posebno kod onih koji rade po smjenama i pod stresom.