mladi niksica

Iako je najnovije poskupljenje goriva probudilo sumnje građana da će doći do tkv. “domino efekta” koji će uticati na povećanje cijena ostalih roba i usluga, prema prognozama stručnjaka i nekih privatnika to se neće dogoditi.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić je za RTCG, kazao da je privrednicima mnogo lakše da izvrše racionalizaciju u firamama zbog velike konkurencije, nego da mijenjaju cijene.

On smatra da iako i dođe do poskupljenja, to bi mogle uraditi samo transportne firme, ističući da bi i i one mogle naći model po kojem će i dalje uspješno poslovati bez poskupljenja.

“Ja sam siguran jer se privredni subjekti u većini slučajeva ponašaju racionalno, a to je kad god se desi troškovni pritisak na ulazu, ili kada vam troškovi poslovanja rastu, onda u prvom momentu preduzeća traže racionalicaju unutar svojih resursa. Ne radi se odmah o prelivanju svakog troškovnog udara na kalkulacije na stvaranje novih cijena. Tako da vjerujem da se odmah neće desiti nikakvo povećanje”, rekao je Kostić.

Nema bojazni ni od povećanja cijena hljeba.

Iz najveće industrijske pekare Inpek su nam kazali da što se njih tiče, cijene ostaju iste.

Slično razmišljaju i u Taxi udruženjima. Zato nema bojazni od povećanja usluga Taxi prevoza.

“Neće dolaziti do povećanja Taxi usluga, nijesmo razmišljali o tome. Bile bi naše stranke blagovremeno obaviještene, ali ne razmišljamo sada o tome i cijene ostaju iste. Kao što nijesmo smanjivali ni kada je dolazilo do pada goriva, tako nećemo ni povećavati”, kazao je Saša Lučić iz podgoričkog Halo taxija.