Nikšićani se većinom ne plaše pasa na ulici, ali smatraju da ovaj problem treba da se riješi za dobrobit građana i životinja. Ulice našeg grada su dom velikom broju bezdomnih pasa.

 

„Plašim se pasa na ulicama, mislim da je to veliki problem koji nadležni treba da riješe. Treba da se sagradi azil za pse“, kazao je za portal Mladi Nikšića Vesko (26).

Iako azil već postoji, stiče se utisak da građani o tome nijesu informisani. Mnogi smatraju da ne bi bio toliki broj pasa na ulicama da azil funkcioniše.

„Kod hotela „Onogošt“ postoji jedan čopor pasa koji je uvijek tu, nije nikome svejedno kada su u čoporu“, kazao je Miloš (23).

Mnogi psi se obično kreću krajem grada koji im je poznat. Iako su nekada u čoporima, mnogi Nikšićani ih se uopšte ne plaše.

„Ne plašimo ih se, ali bilo bi humano nahraniti i udomiti ih“, kazao je Miloš (17).

Jelena (47) se, kako kaže, uopšte ne boji pasa ali joj je jako žao vidjeti ih nezbrinute. Tvrdi da se neko mora pobrinuti za njih.

„Problem definitivno postoji, ali oni ne diraju ljude. Ja pse jako volim i teško mi je vidjeti ih na ulici. Opština je napravila azil ali to se uopšte ne vidi“ kazao je Nikola (17).

Psi više nisu problem zahvaljujući azilu, kako kaže Darko (24), na ulici su ostali mirni psi, a većina onih koji su bili opasniji su već zbrinuti.

Neki građani Nikšića nisu saglasni da je azil riješio problem bezdomnih pasa u gradu.

„Azil koji postoji bi trebao da može da zbrine sve pse, i da mogu živjeti u humanim uslovima. Međutim, mislim da to nije realnost – psima definitivno dobro nije na ulici, a mislim da im ni u azilu nije dobro. I građani bi trebalo da se uključe u brizi za pse“ naglasila je Slavica (35).

Kako kaže Vesko (39), on se ne plaši za sebe, već za malu djecu. „Veliki broj pasa na ulicama je problem koji ne mogu građani da riješe, već nadležni. Novac koji su dali za naknade zbog ujeda i napada pasa se može iskoristiti da se uloži u azil“, kazao je on.