Sprovođenje nacionalnih skrining programa za rak debelog crijeva i grlića materice, nakon pauze prouzrokovane pandemijom koronavirusa, nastavljeno je danas, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Kako su objasnili iz te zdravstvene ustanove, programi ranog otkrivanja raka debelog crijeva i grlića materice su organizovani multidisciplinarni projekti i podrazumijevaju otkrivanje bolesti u ranoj (presimptomatskoj) fazi, prije pojave kliničkih simptoma i znakova bolesti.

Iz IJZ su kazali da je cilj skrining programa smanjenje smrtnosti od tih bolesti.

“Ranim otkrivanjem povećava se mogućnost izlječenja, poboljšava kvalitet života oboljelih i produžava period preživljavanja”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da program skrininga raka debelog crijeva obuhvata zdravu asimptomatsku populaciju oba pola, od 50 do 75 godina, a kao primarni skrining test se koristi iFOB test, odnosno test na okultno krvarenje u stolici.

Program skrininga raka grlića materice, prema njihovim riječima, obuhvata zdravu asimptomatsku populaciju ženskog pola, životne dobi od 30 do 50 godina.

“Primarni skrining test koji se koristi je HPV test, koji se izvodi prilikom ginekološkog pregleda, uzimanjem brisa grlića materice”, naveli su iz IJZ.

Oni su objasnili da je testiranje potpuno bezbolno, bezbjedno i besplatno.

Iz Instituta su kazali da će timovi izabranih doktora za odrasle i za žene pozivati građane i građanke da učestvuju u skrining program.

“IJZ apeluje da prihvate poziv za učešće u Nacionalnom skrining programu, da se odazovu u što većem broju i time pokažu odgovornost prema sebi i svom zdravlju čime će dati nemjerljiv doprinos u očuvanju i unaprjeđenju javnog zdravlja stanovništva Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Mina