Trgovinski lanac “Voli” je kompanija sa najviše zaposlenih radnika – njih 1800, na drugom mjestu je lanac super-marketa – Merkator, dok se Crnogorski elektrodistributivni sistem našao na trećem, saopšteno je iz Poreske uprave.

Kompanija „13 jul Plantaže“ je četvrta, a onda na red dolazi Elektroprivreda. Na šestom mjestu je agencija specijalizovana za posredovanje pri zapošljavanju, ispitivanje tržišta i za pružanje usluga privremenog zapošljavanja, DEKRA nakon koje slijede Rudnik Uglja, Željeznica i Pošta.

Trgovački lanci definitivno dominiraju na ovoj listi, pa se tu našla i Domaća trgovina, a odmah nakon nje naše, ali i balkansko, najpoznatije liječilište – Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević”.
I trgovina Laković je ušao u društvo poslodavaca koji zapošljavaju najviše radnika, a prema podacima Poreske uprave, tu su i Tabako pres i Aerodromi Crne Gore.
Das u u turizmu mnogi Crnogorci našli uhlebljenje potvrđuje „Hotels group Montenegro stars Budva“ koji se našao na 15. mjestu, a za njim i dva društva sa ograničenom odgovornošću – „Outstanding“ i „Nice job“.
„Top 20“ listu firmi koje zapošljavaju najviše radnika zaokružila je Hotelska grupa Budvanska rivijera.
Potparolka kompanije Voli Olovera Šuškavčević je kazala da su jednako ponosni što predstavljaju i vrlo poželjnog poslodavca, kao i na to što imaju malu fluktuaciju kadra.
“Posebno smo ponosni na činjenicu da zasve naše radnike uplaćujemo kompletan porez i doprinos. To se u zemljama Zapadne Evrope podrazumijeva, ali svi znamo da taj momenat u Crnoj Gori vrijedi istaći. Voli, kao partner Evropske banke, ne samo što se obavezao na uplatu punih poreza i doprinosa već o tome izvještavamo i tu evropsku instituciju“, kazala Šuškavčević.
Kako je dodala, svi zaposleni u toj kompaniji znaju koja su njihova prava i obaveze. A u toj firmi, naglasila je, posebno su ponosni na činjenicu da radnicima plata nikada ne kasni.
“Kao što znate, izazov je uplaćivati pune doprinose, redovna primanja i osigurati pozitivno poslovanje u današnje vrijeme, ali smo mi dokaz da to može predanim radom i promišljenim rukovođenjem u svakom segmentu poslovanja“, naglasila je Šuškavčević.
Na pitanje koliko je opšteprihvaćeno mišljenje da se u trgovini okreće veliki profit zaista tačno Šuškavčević kaže da oni rade sa osnovnom i najnižom maržom, i da osnovni životni artikli kod njih čak i nijesu maržirani.
“Izazovno je tako poslovati, ne mogu da kažem da je lako stvoriti profit. Iza nas je dvadesetogodišnja tradicija, trudimo se da održavamo niske cijene “, kaže Šuškavčević.
Marža je, dodala je, kako za njenu tako i za ostale trgovinske lance, na najnižem nivou kako bi ostvarili profit iz kojeg isplaćuju plate, razvijaju biznis i pozicioniraju se na tržištu.