vakcinacija

Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) do sada je dostavljeno 195 prijava na neželjene reakcije nakon primjene vakcina protiv koronavirusa, najviše na Sputnjik V, dok se njih 12 odnosilo na Astra Zeneku, piše Pobjeda.

One su se, kako je za Pobjedu rekla rukovoditeljka Odjeljenja za farmakovigilancu, farmakoepidemiologiju i informacije o ljekovima u tom Institutu Veselinka Vukićević uglavnom odnosile na povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, malaksalost, glavobolju, kao i na bolove u mišićima i na mjestu primjene vakcine.
“Najveći broj za sada dostavljenih prijava odnosio se na vakcinu Sputnjik V – oko 180 prijava. Njih su u najvećem broju dostavljale zdravstvene ustanove, koje su informisale CInMED o svim neželjenim reakcijama koje su se ispoljile kod zdravstvenih radnika nakon vakcinacije”, kazala je Vukićević.
Najčešće prijavljivane neželjene reakcije kod Sputnjika, prema njenim riječima su povišena temperatura, glavobolja, groznica, malaksalost i bolovi u mišićima.
Zabilježena su, kaže Vukićević i dva slučaja pogoršanja prethodno postojećih vaskularnih poremećaja koji su vremenski povezani sa vakcinacijom.
Najmanje neželjenih reakcija bilo je kod kineske vakcine Sinofarm – svega tri.
“Kada je u pitanju vakcina proizvođača Sinofarm, CInMED dostavljene su tri prijave sumnje na neželjene reakcije. Jedna prijava se odnosila na očekivane neželjene reakcije (bolovi u mišićima) a prijavljena su i dva slučaja pogoršanja vaskularnih poremećaja kod starijih pacijenata sa brojnim pratećim oboljenjima za koje je utvrđena vremenska, ali ne i uzročno posljedična povezanost sa primjenom vakcine”, kazala je Vukićević.
U Crnoj Gori do sada je vakcinisano 36.113 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 7.128. Astra Zenekom imunizovano je 15.303 građana od 24.000 doza koje su u našu zemlju stigle prije dvije sedmice.
Iako je potrošeno više od polovine tih vakcina, a prva revakcinacija zakazana je već krajem ovog mjeseca, iz Instituta za javno zdravlje ranije su za Pobjedu kazali da neće biti problema za revakcinaciju ,,jer se ona može dati i do 12 nedjelja nakon prve doze, a do tada se očekuju dodatne isporuke“.
Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović u petak je saopštila da će informacije o dolasku ove vakcine imati za dvadesetak dana, dok će se precizan datum sa kineske Sinofarmove vakcine koje bi trebalo da stignu naredne sedmice znati ovih dana.
U našu zemlju, kako je najavljeno stići će i 40.000 ruskih Sputnjik vakcina, kao i Fajzerove.