Direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković kazala je da su hrana i subjekti koji se brave hranom u našoj zemlji pod inspekcijskim nadzorom, te da turistička sezona predstavlja veliki izazov zbog masovnosti.

U Jutarnjem programu TVCG ona je kazala da su najčešće nepravilnosti koje se uočavaju prilikom inspekcijskih kontrola neadekvatno čuvanje hrane, te nedovoljno posvećivanje higijenskim zahtjevima kad je bezbjednost hrane u pitanju.
“Bude tu kažnjavanja, i izdatih prekršajnih naloga, pokrenutih postupaka pred sudom, ali cilj inspekcije za hranu je otklanjanje rizika. Onog momenta kad inspektor uđe u objekat ništa ne znači ako je on kaznio subjekta u poslovanju hranom, ako nije otklonio rizik koji taj subjekt ima”, pojasnila je Daković.
Ona je pojasnila da se njihove mjere dominantno svode na privremenu zabranu obavljanja djelatnosti dok se ne ispune svi uslovi.
“Na primjer, ako inspektor uđe i vidi da određeni higijenski zahtjevi nijesu ispoštovani, on privremeno zabranjuje obavljanje djelatnosti pripreme hrane, do momenta dok se ne otklone neusaglašenosti”, istakla je Daković.