Čini se da nikada sa većim nestrpljenjem nismo čekali posljednji dan u godini, jer je ova iza nas sigurno jedna od izazovnijih i onih koje ćemo dugo pamtiti. Naravno, nije mali broj ljudi koji će godinu u kojoj su mnogi planovi odloženi, ili bar u manjoj ili većoj mjeri izmijenjeni, ispratiti sa riječima: „Ne ponovila se“. Međutim, da nije sve tako sivo, zaključili smo nakon razgovora sa našim sugrađanima i zaključka smo da nas je upravo ova godina naučila vrijednim lekcijama, možda kao nijedna do sada.
“Male stvari pričinjavaju velike radosti. Naučili smo da vrijeme boravka kod kuće možemo upotpuniti na bezbroj zanimljivih načina”, rekla nam je Ana.
U prošloj godini pogledali smo i više filmova ili možda pročitali više štiva.
“Ni u jednoj prethodnoj godini nismo pogledali više filmova, ni pročitali više knjiga. Koliko teška toliko i odmorna godina”, ističe Ksenija.
Većina sugrađana je posao obavljala od kuće a putovanja i odmorile provodila širom naše zemlje ili grada.
“Shvatila sam da rad od kuće nije toliko strašan kakvim se na prvi pogled činio. I putovanja smo sveli na ona tokom kojih smo upoznavali do tada neotkrivene predjele naše zemlje ili grada”, priča Minja.
Takođe kažu i da će promijeniti i životne navike.
“Užurbani tempo života koji smo vodili stavljen je na pauzu, a sa njim i veliki broj navika koje smo praktikovali. Umjesto da posegnemo za brzom hranom, posezali smo za pripremanjem hrane kod kuće i upotrebom zdravih namirnica, a čitava situacija natjerala nas je da obećamo sebi da će nam zdravlje stvarno biti na prvom mjestu”, kazala nam je Milica.
Naučili smo da je život nepredvidiv.
“2020. godina me je definitivno naučila da ništa ne treba planirati. Da je život nepredvidiv i da se sve može promijeniti u 15minuta. Da je zdravlje najskuplje i najdragocjenije,a porodica najbitnija.
Naučila me je da se bez svakog može,i da ništa od starih navika,kao što su izlasci, provodi i ispijanje kafe nije potrebno da sreću, već da oni samo to upotpunjuju.
Da se radujemo svakom novom danu i da živimo život punim plućima”, kaže Jelena.
Naučila nas je strpljenju.
“Ljudski rod je sve razmaženiji u čekanju da se ono što je zamislio realizuje. Sve nam je teže da se strpimo, a sve više vjerujemo da ono što želimo treba da se desi odmah. Ova godina nam je pokazala da nismo u pravu i da je strpljenje velika vrlina”, dodaje Aleksa.
Naučila nas je zahvalnosti.
“U trenucima kada nismo mogli da vidimo one koje najviše volimo, kada smo brinuli za njih, njihovo i sopstveno zdravlje, bili smo pravi srećnici jer su nam dostupne digitalne tehnologije i beskrajni video pozivi. Sve ono što smo do tada uzimali zdravo za gotovo”, priča nam Miloš.
Obrazovni sistem je loš i nespreman.
“Da je obrazovni sistem loš i nespreman znali smo i ranije, ali pandemija je uperila svjetla reflektora još više u to da ne samo da nismo spremni, nego da gotovo nikako ne znamo primjenu novih tehnologija. Ovim putem želim izraziti ogromnu zahvalnost svim profesorima, nastavnicima i učiteljima koji su se maksimalno potrudili da se prilagode i osmisle online nastavu, uprkos svim izazovima, među kojima je i onaj prvi. Obrazovni sistem nije imao spremnu strategiju, sve dok nije bilo 5 do 12”, zaključila je Maja.
Šta želiš biti kad porasteš? Čovjek koji je živio i postojao 2020. godine. Ove godine bilo je tako mnogo običnih heroja među nama da svi oni zaslužuju jedno veliko bravo. To smo i svi mi. Superjunaci su prošlost. Pravi heroji su trgovci, ugostiteljski radnici, ljekari, prosvjetni radnici, poduzetnici, radnici, stari i mladi. Svi mi koji smo nalazili načine da se održimo ove godine, heroji smo. I za sve nas bravo.
U godini koju su obilježila iznenađenja i izazovi, ono što je ostalo isto jeste da smo uvijek bili tu jedni za druge.