Budući da su cijene goriva ponovo poskupile i trenutno su veće pet centi po litru, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja podnijeće Skupštini predlog za izmjenu Zakona o akcizama, čime bi se ograničio rast cijena goriva, ukoliko ono nastavi da poskupljuje na međunarodnom tržištu.

Prema izmjenama ovog Zakona koje su predložene u novembru prošle godine, Vladi je omogućeno da snizi akcize na gorivo, što utiče na limitiranje njegove cijene, ali je odluka o tome tada zaustavljena jer nije podržana od većine poslanika u Skupštini.
Ministarstvo kapitalnih investicija je i na proljeće uputilo sličan predlog, ali do povratne informacije nije došlo.
Podsjetimo, Unija slobodnih sindikata Crne Gore je u ponedjeljak zatražila od Skupštine da izmijeni Zakon o akcizama, što podrazumijeva da Vlada može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 30 odsto za olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja iz člana 52 stav 3 tačka 2 i tačka 4 alineja 1 ovog zakona, na period dok traje poremećaj cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu.
Akciza na dvije vrste benzina iznosi 55 centi po litru, a kod eurodizela 44 centa. Na ove iznose se dodatno obračunava i porez na dodatu vrijednost (PDV) od 21 odsto, tako da ukupne dažbine 87 i 73 centa po litru. Ukoliko bi se iznos akcize smanjio tih 30 odsto, litar goriva bio bi jeftiniji 16 do 20 centi.
Izvor: Vijesti