Nikšićko udruženja za zaštitu životinja danas organizuju nagradnu igru za građane povodom Svjetskog dana sterilizacije i kastracije životinja.

 

Svi građani koji žele da sterilišu ili kastriraju svog psa ili mačku mogu pratiti Fejsbuk stranicu Nikšićkog udruženja za zaštitu životinja (www.facebook.com/nk.udruzenje) do 21 čas kada će biti proglašeni pobjednici, koji će biti nasumično odabrani.

Potrebno je lajkovati status koji će biti objavljen u devet sati i u komentaru napisati ime ljubimca, o kojoj životinji se radi, njen pol i starost.

„Naravno, učesnici koji ne budu izabrani ne treba da budu obeshrabreni da podvrgnu svog ljubimca ovoj proceduri, naprotiv. Veterinarske ambulante u Crnoj Gori često daju popuste na sterilizaciju, tako da treba pratiti akcije i učiniti ono što je najbolje za dobrobit našeg krznenog prijatelja“, kazali su iz Nikšićkog udruženja za zaštitu životinja.

Svjetski dan sterilizacije i kastracije ima dugotrajne domete, naročito u sredini gdje ima mnogo bezdomnih životinja. Jedna ženka psa sa svojim potomstvom može stvoriti 67.000 novih pasa za samo šest godina. Kad su mačke u pitanju, radi se o dolasku 370.000 novih mačaka na svijet u roku od sedam godina.

„Pozdravljamo način rada podgoričkog skloništa za napuštene životinje koji je svijetao primjer u Crnoj Gori. Naime, sklonište za napuštene životinje na Vrelima Ribničkim funkcioniše po principu Uhvati-steriliši-pusti, gdje se ovaj operativni zahvat nad bezdomnim životinjama obavlja u samom skloništu, a zatim se nakon oporavka one vraćaju na lokaciju sa koje su pokupljene. Takođe se vrši i vakcinacija protiv bjesnila“, kazali su iz Udruženja.

Kada bi svaka opština u Crnoj Gori tako funkcionisala, ističu oni, za nekoliko godina ne bismo mogli da prepoznamo naše ulice i javni red i mir, a i kvalitet života gradskih životinja bi bio na mnogo većem nivou.