NPCG

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (NPCG) pozdravlja najnovije doprinose crnogorske policije zajedničkoj borbi za suzbijanje krivolova na teritoriji nacionalnih parkova, saopšteno je iz NPCG.

“Prema saznanjima kojima raspolaže Služba zaštite NP Skadarsko jezero, juče u toku dana pripadnici Uprave policije presreli su u reonu Gostinjske rijeke dva lica, od kojih je jedno od ranije poznato policiji i prethodno sankcionisano zbog krivolova. Tom prilikom oduzeto je plovilo sa motorom jačine veće od zakonom dozvoljenih 10 kilovati”, navode iz NPCG.
Prema njihovim riječima, ohrabruje i napredak u procesuiranju lica koga je juče na lokalitetu Špilje, Služba zaštite NP Durmitor uhvatila u krivolovu.
“Uhapšeni Vladan Novaković iz Podgorice predat je Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima i određeno mu je zadržavanje do 72 sata. Novaković je pred sudom odgovarati za dva krivična djela — nezakonit lov (čl. 325 KZ) nedozvoljeno držanje oružja (čl. 103 KZ)”, kazali su iz NPCG.
Dodaju, da kako nezvanično saznaju, nadzornici Službe zaštite NP Durmitor sve su bliže otkrivanju identiteta drugog lica, koje je uspjelo da pobjegne u toku jučerašnje potjere.
“Ovi pomaci u borbi protiv krivolova na teritoriji nacionalnih parkova svjedoče o uspjehu naših napora da se, nakon decenijskog žmurenja državnih institucija, ovaj problem konačno nađe na listi prioriteta nadležnih organa. Gradeći partnerstva sa policijom, tužilaštvom i ostalim nadležnim institucijama, stežemo obruč oko krivolovaca i dajemo svoj doprinos da se djelovanju ove kriminalne bande jednom za svagda stane na kraj”, zaključuju iz NPCG.